„Informuoju, kad ištirta 13 ėminių, visi neigiami dėl COVID-19. Daugiau nėra gautų ir nepadarytų ėminių“, – teigė L. Bušinskaitė.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas anksčiau Delfi patikino, kad laboratorija, tirianti įtariamųjų koronavirusu užsikrėtusių asmenų tyrimų mėginius, tyrė mėginius ir sekmadienio vakarą.

„Mano žiniomis, dieną buvo trys mėginiai atgabenti iš Klaipėdos, tačiau jų tikrai bus daugiau. Tikslų skaičių žinosime 18 valandą, kai bus sudėti mėginiai ir įjungta laboratorinė įranga”, - sako S. Malinauskas.

Kelios minutės iki 18 valandos S. Malinauskas patikslino, kad sekmadienio vakarą bus tiriama 13 naujų mėginių dėl įtariamo koronaviruso.

Tokią pačią informaciją į redakcijos paštą atsiuntė ir Vyriausybės kanceliarija.

„Informuojame, kad 18 val. numatytas eilinis ėminių dėl koronaviruso tyrimas. Laboratorijos informacija, kad šį kartą bus tiriama 13 ėminių. Informacija apie rezultatus bus paskelbta tyrimus baigus", - teigiama laiške.

S. Malinauskas teigia, kad laboratorija dirba visą savaitgalį. Sekmadienio rytą buvo sudėti dešimt mėginių, tarp jų – ir iš IKEA automobilių stovėjimo aikštelės medikų išvežto vilniečio, grįžusio iš Milano, Italijoje.

Visų mėginių rezultatai neigiami, koronaviruso naujų atvejų nepatvirtinta.

Vakarinio tyrimo rezultatai bus žinomi sekmadienį 23 valandą.

Vyriausybės atstovai paskutinę informaciją atnaujino po pietų. Sekmadienį ištyrus 10 ėminių paaiškėjo, kad be 39 metų šiaulietės koronavirusu Lietuvoje daugiau niekas nėra užsikrėtęs.

Paskutiniu etapu buvo ištirta 10 ėminių. Per šeštadienį ištirti 26 ėminiai. Iki šiol iš viso atlikta tyrimų dėl įtariamo koronaviruso - 152.

S. Malinauskas prieš pietus Delfi teigė, kad Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje sekmadienį darbo apimtys sumažėjo.

„Ėminių skaičius prieš tai buvo labai išaugęs. Jų buvo kelios dešimtys, bet dabar situacija stabilizavosi ir jų sumažėję”, - Delfi teigė S. Malinauskas.

Anot jo, darbo dienomis, tyrimai Vilniuje atliekami per parą 3 kartus. Savaitgaliais – 2 kartus.

„Maždaug 18 valandą šiandien bus užkrautas naujas tyrimas. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad jei bus labai mažai mėginių, užkrovimas gali būti pavėlintas. Tas laikas gali keistis”, - teigė S. Malinauskas.

Kaip teigė Vyriausybės atstovas, sekmadienį 10 mėginių pradėta tirti 8 valandą ryto. Rezultatai paskelbti sekmadienį po pietų.

SAM primena, kad nekeliavus į šalis, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje ir neturėjus kontakto su įtariamu ar patvirtintu COVID-19 atveju bei nejaučiant susirgimui būdingų, gripą primenančių simptomų, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo.

Tuo metu, jei simptomai pasireiškė per dvi savaites po kelionės į paveiktas zonas ar kontakto su žmonėmis, kuriems patvirtintas COVID-19, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas.

Siekiant apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

Dėl koronaviruso grėsmės Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.