Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikas Tadas Kantautas DELFI sakė, kad oro temperatūra kis pamažu, tačiau teigiami pokyčiai prognozėse jau matyti.

Šiltesnių orų pranašas – lijundra

„Naktis iš pirmadienio į antradienį bus debesuota, jau šiuo metu Vakarų Lietuvoje niaukiasi. Žymesnio sniego nenumatoma, kai kur susidarys rūkas, o rytą vietomis pietiniuose rajonuose jau turėtų būti lijundros, susiformuoti plikledis“, – kalbėjo sinoptikas.

Pasak T. Kantauto, lijundra dažniausiai ir yra šiltesnių orų pranašas.

„Naktį temperatūra kris iki 7-12 laipsnių šalčio. Dieną didesnių permainų nebus, temperatūra sieks apie –4–0 laipsnių, vakarinėje šalies dalyje gali atšilti iki 1 laipsnio aukščiau nulio, nes ten bus didžiausia pragiedrulių tikimybė. Iš Pietų šiluma keliauja, bet tikrai labai iš lėto – šaltą orą jai labai sunku išstumti“, – sakė jis.

Naktimis dar spaus šaltukas

Pašnekovo teigimu, trečiadienį taip pat bus debesuota, daugės ir kritulių.

„Naktį vietomis (daugiausiai pietiniuose rajonuose, o dieną – jau daug kur) pasnigs, vėl kai kur išliks lijundros tikimybė, formuosis ir plikledis, pūs nestiprūs pietryčių vėjai. Naktį atšals iki 6-11 laipsnių žemiau nulio, pietiniuose rajonuose – iki –3–5 laipsnių, dieną temperatūra daug kur svyruos apie nulį“, – tikino T. Kantautas.

Tiesa, Lietuvos pietvakariuose trečiadienio dieną gali būti fiksuoti ir 2 laipsniai šilumos.

Savaitgalis šalčiais nesukrės

„Ketvirtadienį situacija per daug nesikeičia, per šalį keliauja negausūs krituliai, naktį – sniegas, dieną – šlapdriba. Vėjas išlieka nestiprus, pietinių krypčių, naktį temperatūra nukris tik iki daugiausiai 5 laipsnių šalčio, dieną svyruos nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 laipsnių šilumos“, – aiškino sinoptikas.

Penktadienį bus dar šiek tiek šilčiau – naktį nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos, dieną didesnėje šalies dalyje išsilaikys teigiama temperatūra – nuo 0 iki 5 laipsnių aukščiau nulio.

„Panašu, kad ir savaitgalis niekuo neišsiskirs. Šeštadienio naktį dar daug kur, o dieną – vietomis, nedideli krituliai, vėjas nurims, temperatūra bus tokia pat kaip penktadienį. Sekmadienį turėtų atslinkti nauja kritulių zona, temperatūra – labai panaši į penkadienio ir šeštadienio“, – nurodė jis.

Dar gali ir atšalti

T. Kantautas priminė, kad kalendorinis pavasaris Lietuvoje skelbiamas, kai vidutinė paros temperatūra peržengia nulį. Dažniausiai jis prasideda kovo viduryje.

„Žinokite, tai turi tęstis ne vieną ir ne dvi dienas. Yra tikrai didelė tikimybė, kad po tokio, jei galima pavadinti, atšilimo, kuris neatrodo įspūdingai, orai gali vėl atšalti. Aš manyčiau, kad tas tikrasis atšilimas, kai paros temperatūra persivers per nulį, bus antrojoje mėnesio pusėje“, – aiškino sinoptikas.

Pašnekovo teigimu, galima džiaugtis nebent tuo, kad tokių šaltų orų, kokius teko stebėti pastarosiomis savaitėmis, nebeturėtų būti.

„Praėjusią naktį fiksavome 21 laipsnio šalį, kovo pradžiai tai – tikrai daug. Tokių naktų nebeturėtų būti. Tai, kad antrojoje savaitės pusėje net naktį kai kur bus fiksuota nulio temperatūra – ženklas, kad pavasaris vis dėlto atkeliauja“, – sakė R. Kantautas.