Formuluotė skamba taip:

1 straipsnis. 12 straipsnio pakeitimas

Pakeisti 12 straipsnį ir jį išdėstyti taip:

„12 straipsnis

Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais ir tvarka.

Konstitucinis įstatymas taip pat nustato Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo pagrindus ir tvarką.“

Socialiniuose tinkluose galima rasti piliečių pasvarstymų, kad ši formuluotė yra visai neaiški ir nenusako referendumo esmės.

„Įdomu, ar bent pusė žmonių supras, ko jų klausiama“; „Nieko nesupratau“; „Teko kaktą suraukti skaitant, kad kažką suprasčiau“; „O nebuvo galima aiškiai parašyti?“, – taip apie formuluotę socialiniuose tinkluose atsiliepia dalis lietuvių.

Kai kurie lietuviai svarsto, ar tikrai tautiečiams užteks teisinio raštingumo, kad suprastų, ko tiksliai jų klausiama.

O ką Jūs manote apie referendumo formuluotę balsavimo biuletenyje? Savo nuomonę galite išsakyti: pilieciai@delfi.lt

Kiek anksčiau „Delfi“ Vyriausybės komunikacijos departamento direktorius Marius Gurskas yra paaiškinęs formuluotės esmę: „Konkreti formuluotė, kurią balsuojantys žmonės išvys biuletenyje, skambės taip: „Lietuvos pilietybė yra įgyjama gimimu arba kitais konstitucinio įstatymo numatytais pagrindais. Taip pat ji gali būti prarandama.“ Žmonės, kurie balsavimo biuletenyje pažymės „Taip“, pritars, kad Lietuvos piliečiai, kurie gimimu įgijo Lietuvos Respublikos pilietybę ir priėmė kitos, Lietuvai draugiškos šalies pilietybę, galėtų išsaugoti Lietuvos Respublikos pilietybę“.

Tačiau tie žmonės, kurie biuletenyje pažymės „Ne“, anot komunikacijos departamento direktoriaus, išreikš nepritarimą minėtam klausimui.

Pilietybės išsaugojimo klausimas Lietuvoje gegužės 12 dieną bus svarstomas jau nebe pirmą kartą. 2019 metais taip pat šiuo klausimu buvo surengtas referendumas. Tą kartą šis klausimas išspręstas nebuvo. Tąkart referendume balsavo kiek daugiau nei 53 proc. balsavimo teisę turinčių Lietuvos piliečių ir dauguma jų pritarė pilietybės išsaugojimui, tačiau vis tiek neužteko pritariančiųjų balsų ir referendumas nepavyko.

Migracijos departamento duomenimis, kasmet Lietuvos pilietybės netenka virš tūkstančio Lietuvoje gimusiųjų, kai įgyja kitos šalies pilietybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)