Pagrindinė renginio diena prasidės šv. Mišiomis Trakų Bazilikoje, kurias aukos kongreso globėjas, Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas.

ELTA primena, kad 2018 metus Seimas paskelbė Lietuvos Globėjos, Trakų Dievo Motinos, paveikslo karūnavimo 300-ųjų metinių minėjimo metais.

Priimant sprendimą akcentuota, kad Trakų šventovė ir joje esantis malonėmis garsėjantis Dievo Motinos, Lietuvos Globėjos paveikslas artimai susiję su Lietuvos Didžiuoju Kunigaikščiu Vytautu ir Lietuvos valstybingumo istorija, yra neatskiriama Lietuvos dvasinio ir kultūrinio gyvenimo dalis.

Trakų Dievo Motinos, Lietuvos Globėjos, paveikslas – ne tik seniausias Dievo Motinos paveikslas Lietuvoje, bet ir pirmasis Romos Popiežiaus karūnuotas Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, antrasis Abiejų Tautų Respublikoje.

Metraščiuose pasakojama, kad 1718 metais į stebuklingojo paveikslo vainikavimo popiežiaus Klemenso XI karūnomis iškilmes vyko tūkstančiai piligrimų iš „tolimiausių Lietuvos, Žemaitijos, Rusijos, Palenkės, Mozūrijos, net iš pačios Lenkijos ir Prūsijos kraštų. Gausios iš visokių parapijų įvairių draugijų procesijos atvyko su dosniomis ir pamaldžiomis Dievo Motinai sielomis“, o tai anais laikais buvo nematytas reiškinys. Visą oktavą (aštuonias dienas) trukusios iškilmės visai tautai, nepaisant luomų, amžiaus ir kalbų, tapo tikėjimo išpažinimu.

Ir šiandien pirmosiomis rugsėjo dienomis maldininkai kasmet plūsta į Švč. Mergelės Marijos Gimimo (Trakinės) atlaidus, kurie yra seniausi ir iškiliausi pagarbos Dievo Motinai Lietuvoje ženklai. Trakų Dievo Motinos, Lietuvos Globėjos paveikslas gerbiamas katalikų, stačiatikių bei musulmonų, šventovė, kurią jis puošia, nuo seno gausiai lankoma maldininkų iš Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Latvijos ir kitų kraštų.

Pagrindinę Mariologinio kongreso dieną, šeštadienį, apie garsųjį paveikslą, Trakų Baziliką, kurioje jis gerbiamas ir pačią Švč. Mergelę Mariją galės sužinoti visi norintieji. Teminiuose užsiėmimuose kunigas Algis Vaickūnas paaiškins, ką reiškia kreipiniai Švč. M. Marijos litanijoje, dr. Benas Ulevičius pasakos apie Mariją Šventajame Rašte, dailėtyrininkė Sandra Stonytė apžvelgs Švč. Mergelės Marijos vaizdavimą bažnytiniame mene, apie Marijos giesmes pasakos grigališkajojo choralo giedotojai Živilė ir Giedrius Tamaševičiai.

Trečioji Mariologinio kongreso Trakuose diena bus skirta bendruomenei.

Dalyvavimas kongreso renginiuose laisvas, atvykstantiesiems savarankiškai registracija nereikalinga.

„Keliaukime visi į Trakus pas Dievo Motiną, Lietuvos globėją, atnaujinti savo ryšio su ja, nes Švenčiausioji Mergelė Marija yra kiekvieno iš mūsų motina. Glaustis prie jos, vis geriau ją pažinti – tokią galimybę turės tie, kurie atvyks į Mariologinį kongresą Trakuose“, – kvietė renginio globėjas Vilniaus arkivyskupas G. Grušas.