„Kariniai perversmai Azijos šalyse įvyksta žaibiškai. Jeigu kariuomenė nuspręstų pašalinti Xi Jinpingą, tam ji turi vienintelę priežastį: konflikto dėl Taivano ir Nancy Pelosi (JAV Atstovų rūmų pirmininkės – red.) vizito metu nesugebėjo pademonstruoti didžiosios Kinijos galios, pasidavė, senelį reikia pašalinti. Tačiau kol kas (nušalinimo nuo valdžios – red.) aš nematau“, – Ukrainos televizijos „Kanal 24“ eteryje kalbėjo žinomas rusų apžvalgininkas ir žmogaus teisių gynėjas Markas Feiginas.

Analizuodamas anksčiau vykusios pokyčius Kinijos valdžios viršūnėse ir dabartinę situaciją M. Feiginas sakė esantis įsitikinęs: apie tokį pasikeitimą, kaip prezidento nušalimas būtų pranešta nedelsiant.

„Nejaugi reikėtų kariuomenę į miestus įvesti, ar lėktuvų reisus atšaukti, kad įtikinti Xi Jinpingą? Kol kas nematau jokių požymių, kad Kinijoje kas nors esminio būtų įvykę“, – svarstė M. Feiginas.

Jeigu Kinijoje įvyktų aukščiausiosios valdžios perdavimas, M. Feigino teigimu, naujuoju lyderiu turėtų tapti kur kas nuosaikesnis politikas iš Kinijos komunistų partijos elito.

Markas Feiginas

Kinijos komunistų partija turi savo strategiją ir visai nesvarbu, kad sėdi pačioje viršūnėje. Buvo Dziang Dzeminas, kad jį šiuo metu prisimena? Vadovai keitėsi, tik Xi Jinpingą nusprendė ilgiau pasilikti“, – kalbėjo M. Feiginas.

Apibendrindamas Pekino ir Maskvos santykius karo Ukrainoje kontekste, M. Feiginas pastebėjo, kad Kinija laikosi gana nuosaikios politikos, siūlo Rusijai nutraukti karinius veiksmus, sėsti prie derybų stalo, tačiau ginkluotės jai neduoda.

„Jeigu valdžią Kinijoje perimtų kur kas griežčiau nusiteikusios jėgos ir motyvuodamos tuo, kas dėl karo vyksta pasaulio ekonomikoje pareikalautų Rusijos nutraukti karinius veiksmus, Kremliui tai būtų rimtas santykių pasikeitimas.

Tačiau aš nematau kokių nors priežasčių, dėl ko galėtų susvyruoti Xi Jinpingo režimas. Kariuomenės perdislokavimas gali vykti dėl visai kitų priežasčių, nors tuo nesu visiškai garantuotas. Kinijos valdžia – labai uždara“, – svarstė M. Feiginas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją