Vienos iš sveikatai pavojingų cheminių medžiagų, kuriomis dėl liūčių gali būti užterštas šulinių vanduo, yra nitritai ir nitratai.

Pagrindinis nitratų ir nitritų šaltinis dirvožemyje ar vandenyje yra azoto turinčios medžiagos, patenkančios su trąšomis, mėšlu, nuotekomis ir pan.

Didžiąją dalį šių junginių suaugę žmonės gauna su maistu (daugiausia su daržovėmis), o pieno mišiniais maitinami kūdikiai – su užterštu geriamuoju vandeniu, naudojamu pieno mišiniams paruošti. Apsinuodijus šiais azoto junginiais gali pasireikšti methemoglobinemija. Jos metu atsiranda deguonies trūkumas organizmo audiniuose. Ši būklė ypač pavojinga kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus.

Pasibaigus potvyniui rekomenduojama šulinius išvalyti ir dezinfekuoti, bei atlikti šulinių vandens tyrimus.

Primename, kad šeimos, turinčios kūdikių iki 6 mėn. amžiaus, ar nėščiosios, kurių maistui naudojamas šulinio vanduo, gali kreiptis į NVSC, kad jis būtų ištirtas dėl taršos nitritais ir nitratais.

Kretingos rajono savivaldybės meras Antanas Kalnius sako, kad situacija dėl potvynio mieste stabilizavosi, Akmenos upės lygis per naktį nukrito 4 cm. Pavojingai vandens lygis pakilo Kartenoje, teigia jis.
„Situacija šiek tiek stabilizavosi ir pačiame mieste. Prie užtvankų, jau konstatuota, kad yra 4 cm vandens (lygio – ELTA) kritimas. Pačioje Akmenoje nuo 423 cm jau dabar yra 416 cm“, – ketvirtadienį ryte LRT radijui sakė A. Kalnius.

„Situacija gerėja ir jei tik nebus daugiau lietaus, tikrai manau, kad situacija pagerės“, – kalbėjo jis.

Anot mero, naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį gyventojams pagalbos nereikėjo, iškvietimų nebuvo.

Vis tik, pažymi jis, nerimą kelia padėtis Kretingos rajono miestelyje Kartenoje, kur itin pakilęs Minijos vandens lygis.

„Tikrai labai drastiškai pakilo, per parą beveik 50 cm. Ir šiandien viršija 530 cm“, – pažymėjo A. Kalnius.

„Bet šiandien prognozuojami geresni orai ir, tikiuosi, situaciją suvaldysime. Tada prasidės darbas su padariniais“, – dar akcentavo meras. Jo teigimu, Kartenos gyventojų iškvietimų rajono tarnybos kol kas nesulaukė.

Meras taip pat teigė, jog kol kas ekstremalioji situacija rajone neskelbiama, „savivaldybė pilnai susitvarko“. „Jei reikės, skelbsime, bet kol kas nematau pagrindo“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją