M. Norbutas iki tapdamas aplinkos viceministru buvo europarlamentaro Broniaus Ropės padėjėjas ir dirbo Briuselyje. 2016 metais jis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga dalyvavo Seimo rinkimuose, tačiau nesėkmingai.

Martynas Norbutas

Kad M. Norbutas traukiasi iš pareigų, trečiadienį DELFI patvirtino laikinai Aplinkos ministerijai vadovaujančio energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno atstovė spaudai Aurelija Vernickaitė.

Anot jos, miškų ir saugomų teritorijų sritį kuravęs viceministras pats nusprendė pasitraukti ir ministrui jau įteikė prašymą palikti pareigas.

„Iki balandžio 1 d. Norbutas eis viceministro pareigas. Viceministras įteikė prašymą palikti pareigas”, - teigė A. Vernickaitė.

Paklausus, ar nesutriks ministerijos darbas likus tik vienai viceministrei, ji teigė, kad jau netrukus turėtų pradėti dirbti naujas viceministras. Tačiau kol kas ji nesutinka atskleisti, kas jis toks.

„AM bus stiprinama politinė komanda - šiuo metu baigiamos privalomos procedūros dėl naujo viceministro paskyrimo”, - informavo A. Vernickaitė.

Pasidomėjus, ar šiuo metu viceministrės pareigas einanti Rėda Brandišauskienė, kuri nėra valdančiųjų partijų narė, ir kurią į ministeriją pakvietė buvęs ministras Kęstutis Navickas, ir toliau liks ministerijoje, A. Vernickaitė pasakė tik tiek, kad „R. Brandišauskienė toliau dirba viceministre”.

DELFI susisiekė su Premjero atstovu spaudai Tomu Beržinsku. Jis teigė, kad premjeras nieko nežino apie M. Norbuto pasitraukimą. Ir pridėjo, kad savo komandą formuos naujai paskirtas ministras.

„Valstiečių" lyderis ir frakcijos Seime seniūnas Ramūnas Karbauskis teigia, kad apie viceministro sprendimą pasitraukti ką tik sužinojo iš žiniasklaidos – pats viceministras į jį dėl to nesikreipė.

„Aš labai aiškiai suprantu, kad tai susiję su tuo, kad jis kuruoja tikrai labai sudėtingą sritį. Mes šiuo klausimu labai rūpinamės. Žmogus pats apsisprendė ir jokios politikos tame dalyke tikrai nėra. Viceministras, kaip ir ministras, gaudavo aibę klausimų. Matyt, buvo nuspręsta, kad jis gali geriau dirbti kažkokioje kitoje sferoje“, – galimas viceministro pasitraukimo priežastis komentuoja R. Karbauskis.

Vis dėlto, pokyčiai ministerijoje frakcijos vadovui nerimo nekelia ir jis patikina, kad problema bus greitai išspręsta.

„Viceministro klausimas nereikalauja derinimo su prezidente, nes jį skiria ministras arba laikinai einantis ministro pareigas. Šioje vietoje problemų tikrai nekils. Manau, kad mes tikrai artimiausiu metu turėsime trūkstamus viceministrus“, – teigia R. Karbauskis.

Aplinkos viceministras M. Norbutas patikino, kad iš posto traukiasi savo noru. Balandžio 1 d. esamų pareigų jis nebeeis.

„Be abejonės, kai buvome visa komanda, turėjome pasitraukti. Buvo prašyta laikinai padėti, kol atsiras naujas ministras ir suformuota nauja jo komanda, bet negali laikinumas tęstis nuolatos. Pagrindinė mano pasitraukimo priežastis – paskatinti greičiau priimti sprendimus ir suformuoti naują komandą“, – savo pasitraukimo motyvus aiškina M. Norbutas.

Anot jo, jau anksčiau kalbėta, kad tokio dydžio ministerijai reikėtų keturių viceministrų, tačiau šiuo metu ji funkcionuoja su dviem. Todėl esamiems darbuotojams tenka dideli krūviai, o ir aplinkos klausimų atstovavimas esant ribotiems resursams tampa neįmanomas.

M. Norbutas teigia, kad neketina atsiriboti nuo „valstiečių" partijos. Jis patikina, kad jokių nuoskaudų nei nei premjero, nei partijos pirmininko atžvilgiu neturi.

„Tikrai nejaučiu nuoskaudų. Esu pasiruošęs padėti būsimam ministrui savo žiniomis, jei prireiktų pagalbos. Per daugiau nei du metus esu sukaupęs daug žinių, todėl esu pasirengęs padėti ir patarti įvairiais klausimais“, – sako jis.

DELFI primena, kad gruodžio 7-oji buvo paskutinė aplinkos ministro Kęstučio Navicko darbo diena. Kad atleidžia 3 ministrus, S. Skvernelis pranešė gruodžio 3 dieną vykusios spaudos konferencijos metu.

Nuo to laiko laikinai ministerijai vadovauja energetikos ministras Ž. Vaičiūnas. Antradienį S. Skvernelis prezidentei pateikė Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininko Kęstučio Mažeikos kandidatūrą į aplinkos ministrus.

Vasario pradžioje prezidentė jau atmetė Irmos Gudžiūnaitės kandidatūrą. Jos motyvas – I. Gudžiūnaitei trūksta dalykinių žinių užimti šioms pareigoms.

Praėjusią liepą iš pareigų pasitraukė atliekų sektorių kuravęs aplinkos viceministras Dalius Krinickas.

Šiuo metu jis Valstybinėje kainų ir energetikos kontrolės komisijoje dirba vyriausiuoju patarėju, laikinai vykdančiu Šilumos ir vandens departamento direktoriaus funkcijas.