„Priešas turi didelių problemų su logistika, jis ir toliau patiria nuostolių. Dėl to, kad per pirmąsias tris savaites priešas panaudojo beveik visą jūrinių sparnuotųjų raketų Kalibr ir operatyvinių–taktinių raketų sistemų „Iskander“ kovinį komplektą, tai naudoja senesnes raketas ir bombas atakoms prieš infrastruktūros objektus ir civilių gyvenamuosius rajonus“, – socialiniame tinkle rašė jis.

Ministro teigimu, Oryx ekspertai nagrinėdami rusiškų tankų nuotraukas nustatė, kad „233 Rusijos tankų nuotraukos, iš kurių 87 buvo sunaikinti, 3 apgadinti, 39 „apleisti“, o vėliau sunaikinti ar perimti ukrainiečių, o 104 pateko kaip trofėjai Ukrainos kariuomenei“.

„Iš viso iki kovo 17 d. buvo nuotraukose užfiksuoti 1385 Rusijos šarvuotos technikos vienetai, kuriuos Ukrainoje prarado okupantai. Iš jų 600 vnt. buvo sunaikinta, 20 – apgadinta, 211 – „apleista“, 544 – paimti ukrainiečių. Taigi Rusija de facto vykdo Ukrainos militarizacijos arba apginklavimo operaciją“, – teigė ministras A. Anušauskas.

Karo eigą stebintys ekspertai: gyvuliškais bombardavimais rusų kariuomenė siekia vieno dalyko

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigia, kad okupantai Kijevo kryptyje vis dažniau priversti spręsti ne savo operacinius ar taktinius uždavinius, bet stoti į artilerijos dvikovas su ukrainiečiais, o tai gali būti ženklas, kad iniciatyva pereina į ukrainiečių rankas. Anot ekspertų, Rusų kariuomenė gyvuliškais bombardavimais siekia Ukrainos karius išprovokuoti neapgalvotiems žingsniams.

Anot ekspertų, Kijevo krypties sektoriuose didelių pakitimų nėra, tik šiaurės vakaruose okupantai pamėgino atsiimti tai, ką prarado, bet ir vėl nesėkmingai.

„Tikėtina, kad tokios „kosmetinės“ atakos taps šios krypties rutina. Tai vienintelė išeitis „orkams“ bent taip neatiduoti iniciatyvos į ukrainiečių rankas. Tačiau ir ukrainiečiai nelieka skolingi – Černihivo ir Sumų sektoriuose toliau daužo agresoriaus kolonas puolimo gylyje.

„Locked N’ Loaded“ pasidžiaugė, kad iš Brovarų evakuojami gyventojai – tai ne tik išgelbės daug civilių, bet ir leis ukrainiečiams pilna apimtimi rengtis gynybai.

Anot jų, pasirodė pranešimų, kad agresorius daug dėmesio skiria ukrainiečių artilerijos sistemų naikinimui sava artilerija. Kitaip sakant, okupantai vis dažniau priversti spręsti ne savo operacinius ar taktinius uždavinius, bet stoti į artilerijos dvikovas su ukrainiečiais (netiesioginės ugnies svarbą abi pusės suprato jau 2014 metais).

„Ir tai yra dar vienas signalas, kad iniciatyva pereina į ukrainiečių rankas, nes jei diktuoji mūšio tempą su manevriniais vienetais, oponento ugnies priemonės jau būna nuslopintos (arba taviškės dominuoja prieš jas). Netiesioginė ugnis dažnai naudojama perimti iniciatyvą“, – rašo jie.

Anot ekspertų, jei tai trumpalaikė situacija, pavyzdžiui, dėl šaudmenų trūkumo, kas jau yra čia buvę, tai ukrainiečiai tikrai ją išnaudos maksimaliai, bet jei tai tendencija, agresoriui tikrai bus riesta.

„Žinoma, ir ukrainiečiams nėra lengva – miestas pusiau apsuptas, atskiri Rusijos kariuomenės padaliniai prasiveržę įvairiose Kijevo perimetro vietose. Mieste sutelkti resursai tame tarpe ir šaudmenų, yra riboti, tad gynėjams gyvybiškai svarbu neleisti užverti apsupties žiedo ir išlaikyti tiekimo koridorių iš/į miestą, kad gauti papildymą ir pastiprinimą“, – teigia „Locked N’ Loaded“.

Ekspertai pažymi, kad tik tuomet šią tendenciją galima būtų išvystyti į ženklų pranašumą, kuris lems ukrainiečių operacinę sėkmę.

Užėmė šiaurinę ir vakarinę Sjeverodonecko dalis

Charkivo kryptyje ukrainiečiai toliau sėkmingai atmušinėja agresoriaus atakas, patys pereina į lokalias kontratakas, bando ir čia perimti iniciatyvą.

Donbaso kryptyje kovos dėl Iziumo įgauna pagreitį.

„Mūšiai verda mieste ir apylinkėse. Visgi „orkams“ pavyksta toliau nuo miesto ir pagrindinių kovų persikelti į pietinį Donec upės krantą tam, kad atkirstų kelią link Slaviansko. Žiūrėsime, ar pavyks. Kol kas sunkiai“, – teigia jie.

Karybos žinovai rašo, kad prie Kamiankos buvo pastebėta viena rusų kolona – ji buvo sunaikinta, o rytiniame Iziumo priemiestyje, kurį kontroliuoja agresorius, sunaikinta dar viena kolona.

„Vėlgi labai gražus darbas – „orkų“ padalinys važiavo lauko keliu, o ukrainiečių ugnis juos užklupo sulėtinus greitį ant posūkio. Dar viena klasikėlė“, – teigia jie.

Sjeverodonetske tuo tarpu padėtis darosi rimtesnė. Pasak „Locked N’ Loaded“, atrodo, kad agresoriui jau pakako kelinta diena besitęsiančios „žvalgybos mūšiu“ ir jie išdrįso judėti toliau.

„Pranešama, kad užimta vakarinė ir šiaurės vakarinė miestelio dalis. Sunku pasakyti, kas lėmė šią agresoriaus sėkmę. Galimai tos „žvalgybos mūšiu“ metu jie suprato, kad iš vakarų pulti yra nelabai patogu, kadangi ten daug vandens kliūčių ir pelkių. Tiesa, temperatūra ten dabar minusinė, tai kaip ir išspręstų pelkių klausimą jei judama pėsčiomis. Tačiau su technika manevruoti tarp vandens telkinių – reikštų savanoriškai lįsti po suplanuota ir prišaudyta ukrainiečių ugnimi“, – rašo jie.

Ekspertų teigimu, tikėtina, jog agresorius susivokė, ir šį kartą pastangas koncentravo šiaurinėje miesto dalyje ir puolė palei geležinkelį, einanti iš šiaurės vakarų į pietus.

Siekia išprovokuoti

„Locked N’ Loaded“ rašo, kad ukrainiečiai toliau kietai ginasi Donecko sektoriuje, o Mariupolis toliau didvyriškai kaunasi.

„Agresorius barbariškais smūgiais iš oro siekia demoralizuoti likusius gyventojus ir gynėjus (turbūt girdėjote apie dramos teatro apšaudymą). Tuo pačiu neatmestina, kad nepasiekdami taktinių sėkmių „orkai“ tokiais gyvuliškais bombardavimais siekia išprovokuoti gynėjus kokiems nors neapgalvotiems žingsniams, pavyzdžiui, neatsargioms kontratakoms.

Pietų kryptyje okupantai toliau tvirtina pozicijas užimtose vietovėse: ketvirtadienį įžengė į Oleškus – miestelį, esantį rytiniame Dniepro krante.

„Tokiu būdu Rusijos kariuomenė įsitvirtina už upės esančios Chersono užnugaryje, kadangi tarp Oleškų ir upės ir už jos esančio Chersono pakrantėje yra miškinga/pelkėta vietovė, iš kurios galima padaryti daug gero Ukrainos labui ir tuo pačiu daug blogo Chersoną okupavusiems „orkams“. Tad rusai bando nuo to apsisaugoti, plečia gynybos rajono perimetrą“, – rašo ekspertai.

Kad saugotis yra ko, anot jų, rodo ketvirtadienio įvykiai. Nuo ryto prasidėjo susidūrimai Kotliareve, apie 10 – 15 km, į pietvakarius nuo Mykolaivo. Panašu, kad ukrainiečiai čia pasiekė sėkmę, o po kelių valandų keli kilometrai pietų link į pasalą patekęs agresorius tradiciškai dėjo į kojas, ir ukrainiečiams paliko gausias šaudmenų atsargas.

„Ir galų gale vyšnaitė ant torto – ukrainiečiai išvystė sėkmę ir išlaisvino dar 10 km į pietryčius esantį Posad Pokrovską. Tokiu būdu šie kovotojai nuo priešo išvalė beveik pusę svarbaus kelio M14 (Mykolaivas – Chersonas), ir toliau trikdo agresoriaus planus apsupti Mykolaive“, – rašo jie.

Ukrainiečiai neprileidžia rusų prie Kryvij Riho, tad agresorius pagarbiu atstumu nuo miesto užiminėja kaimelius.

Ekspertai pastebi, kad dažnėja Odesos ir jos apylinkių apšaudymai iš Rusijos Juodosios jūros laivyno pusės.

Viena vertus, tai gali būti pasirengimas jūrų desanto operacijai, tačiau tai mažai tikėtina.

„Kita vertus, matant kaip Rusija suplanavo šį karą, nenustebintų dar vienu begalvių sprendimu iš jūros desantuoti paprastą „pichotą“. Tuo pačiu neatmestina, kad pakrantės apšaudymais agresorius siekia kelti paniką ir trikdyti Odesos, kaip Mykolaivo užnugario ir aprūpinimo bazės komunikacijas“, – teigia jie.

Anot „Locked N’ Loaded“, atrodo, kad Rusijos karinės vadovybės galvose vis dar nesubrendo mintis, kad jie atvyko į karą.

„Štai kažkur Pietų kryptyje vieniša ir liūdna į kovinį budėjimą išvažiavo signalų žvalgybos mašina Torn. Tai gana brangi technika, tačiau, panašu jos niekas nesaugojo (...) Bet „orkams“ tai nerūpi – jie paleidžia tokią techniką be apsaugos, tad rezultato ilgai laukti nereikėjo“, – rašo jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją