„Tai svarbus įsipareigojimas, prie kurio pakviestos jungtis ne tik didžiausios, bet ir visos kitos valstybės. Manau, kad tai yra labai svarbu Ukrainai, nes ji gavo ne šiaip sau pažadus – šalys susitikimo metu įvardijo konkrečius dalykus, kuriuos teiks Ukrainai artimiausiu metu“, – „Žinių radijui“ trečiadienį teigė A. Anušauskas.

„Tai yra konkrečios sritys, kuriose šalys dvišaliu ir kitokiu pagrindu teiks Ukrainai visapusišką paramą“, – pažymėjo ministras.
Trečiadienį G7 šalys pasirašė deklaraciją dėl karinės paramos tiekimo Ukrainai.

Anot JAV prezidento Joe Bideno, ši deklaracija užtikrins ilgalaikę paramą Ukrainai sukurti gynybinius pajėgumus sausumoje, ore ir jūroje.

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tvirtino, kad NATO viršūnių susitikimo Vilniuje rezultatas Kyjivui yra labai reikalingas bei sėkmingas. Jis dėkojo Aljanso šalių vadovams už precedento neturinčią paramą Ukrainai.

Po derybų su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu V. Zelenskis sakė, kad G7 pažadai turėtų būti vertinami ne kaip pakeičiantys narystę NATO, o kaip „saugumo garantijos mūsų kelyje į integraciją“.

G7 planas pristatomas kaip patikinimas, kad Ukraina nebus palikta viena, NATO šalims Vilniuje aiškiai pareiškus, jog Kyjivo kelyje link stojimo į Aljansą vis dar laukia iššūkiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją