Anot ministro, informacija, kurią jis paviešino, nebuvo slapta, o perteklinis slaptumo grifų uždėjimas Lietuvoje draudžiamas įstatymu, pabrėžia A. Anušauskas.

„Pabrėžiu esminį momentą – krašto apsaugoje viešinimui nenaudota ir nenaudojama jokia informacija, kuri turi kokius nors slaptumo grifus. Nei mano paskelbtoje informacijoje (jau apie tai skelbiau ne kartą), nei Krašto apsaugos ministerijos, nei Lietuvos kariuomenės“, – asmeninėje Facebook paskyroje ketvirtadienį paskelbė ministras.

„Mažai kas žino, bet nepagrįstas slaptumo grifų uždėjimas irgi draudžiamas įstatymu. Jei šio principo būtų nesilaikoma, tai matyt nesužinotumėte nei apie atvykstančius sąjungininkus, nei apie pratybas, nei kariuomenės gaunamą techniką, nei apie planuojamus įsigijimus, naudojant visų mokesčių mokėtojų pinigus“, – pažymėjo A. Anušauskas.

Todėl, pasak ministro, visuomenei reikia žinoti, kiek šaliai kainuos gynybos sprendimai, nes „tai mokesčių mokėtojų finansuojami projektai“.

Ministras taip pat sureagavo į parlamentarės Agnės Širinskienės ketinimus dėl jo paviešintų valstybinio susitarimo detalių kreiptis į prokuratūrą.

„Tikrai nesirengiu stabdyti vienos Seimo ponios išlavintų gebėjimų rašyti skundus, nes ji jau visus metus saugo jų trafaretus. Yra lūkestis, kad bent taip (ji – A. Širinskienė – ELTA) pradės daugiau domėtis ir daugiau sužinos apie kariuomenę, valstybės gynybinės galios stiprinimo procesą“, – teigė A. Anušauskas.

Dėl A. Anušausko pirmadienį viešai aptartų detalių apie vokiškų tankų pirkimą, Mišrios Seimo narių grupės seniūnė A. Širinskienė ketvirtadienį Eltai teigė ketinanti kreiptis į prokuratūrą. Anot jos, jei kreipimasis nesudarys pagrindo pradėti apkaltos procesą, opozicijai priklausantys politikai sako neatmetantys galimybės rudens sesijos pradžioje konservatorių deleguotam ministrui kelti interpeliacijos klausimą. Bet kuriuo atveju, anot opozicijos, toliau eiti ministro pareigų A. Anušauskas tiesiog nebegali.

ELTA primena, kad pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo.

Visgi, A. Anušauskas dėl viešų pareiškimų sulaukė aštrios kritikos. Keliami klausimai dėl tokių sprendimų skaidrumo, dvišalių santykių su JAV bei Vokietija, Lietuvos derybinės galios potencialo.

Tuo metu VGT vadovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad krašto apsaugos ministras paskelbė riboto naudojimo informaciją, kurios sutarta neviešinti.

Planuojamas tankų įsigijimas bus didžiausias Lietuvos pirkinys, sako prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys – tam planuojama skirti apie 2 milijardus eurų. Pasak jo, galutinio sprendimo pirkti vokiškus tankus „Leopard“ dar nėra, todėl ketinimų protokolas reiškia tik tai, kad Lietuva siekia gauti daugiau informacijos apie galimus technikos įsigijimus.