Eurokomisaro vieta atsilaisvina, nes savo kadenciją baigs dabar Lietuvai Europos Komisijoje atstovaujantis socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis. Jis Europos Komisijoje buvo atsakingas už sveikatą ir maisto saugą.

Tai, kad tokie svarstymai vyksta, patvirtino mažiausiai du šaltiniai valdančiojoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijoje.

DELFI žiniomis, vieno iš savo ministrų – Lietuvos socialdemokratų darbo partijos deleguoto E. Jankevičiaus pavardė buvo pristatyta paties premjero Sauliaus Skvernelio, LVŽS frakcijos posėdyje.

Tiesa, apie tai, kad minėtas klausimas iš viso buvo svarstomas, patys Seimo „valstiečiai“ viešai patvirtinti atsisako.

Susisiekus su pačiu ministru, šis padėkojo žurnalistams už rodomą dėmesį, tačiau teigė viešai ką nors pasakyti apie tai negalintis.

„Negaliu patvirtinti jūsų turimos informacijos. Galiu patvirtinti tik tai, kad viešai tokio siūlymo nesu gavęs nei iš gerbiamo premjero, nei iš kitų politikų“, - sakė E. Jankevičius.

Į klausimą, ar tokį pasiūlymą svarstytų, E. Jankevičius atsakė, kad „kai bus, jei bus, tada ir atsakysiu“.

Eurokomisaro kandidatūrą Seimui, pagal galiojančią tvarką, teikia Vyriausybė, suderinusi su šalies prezidentu. Dėl kandidato balsuoja Seimas. Kiekviena ES šalis turi vieną vietą siųsti savo atstovą į EK.

Jarutis: sprendimas bus didžiausios frakcijos

Seimo valdančiosios žaliavalstiečių frakcijos seniūno pavaduotojas Jonas Jarutis DELFI patvirtino, kad iš tiesų tarp kandidatų į eurokomisarus yra svarstoma teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus kandidatūra.

Tiesa, pasak įtakingo parlamentaro, kol kas tokie svarstymai yra diskusijų ir konsultacijų formate, bet ne oficialūs teikimai.

„Taip, šią pavardę aš esu girdėjęs kaip galimo kandidato. Bet nemanau, kad dabar šis klausimas yra degantis. Laiko turime dar iki lapkričio. Oficialiems teikimams, manau, dar anksti. Tai daugiau diskusijų ir konsultacijų formatas. Bet ši pavardė – taip, ji buvo“, - DELFI sakė Seimo LVŽS frakcijos seniūno pavaduotojas.

Paklaustas, kaip vertina paties E. Jankevičiaus galimybes tapti pretendentu į eurokomisarus, J. Jarutis sakė, kad „be abejo, yra ir geresnių kandidatų“.

„Suprantama, kad Vyriausybė kandidatą renkasi ir turės jį derinti – visų pirma, su prezidentu. Vis dėlto dėl paties kandidato apsispręs Seimas. Ir, bent jau mano nuomone, čia lemiantį svorį turės didžiausios valdančiosios frakcijos pozicija, jos pritarimas. Suprantama, dabartiniame fone (Seimo valdančiosios koalicijos plėtros derybų fone – aut. past.) visi gali ir turi savo pageidavimų, visos frakcijos, bet manau, kad bent jau šios pozicijos sprendimas turės būti didžiausios valdančiosios frakcijos“, - DELFI sakė Seimo narys J. Jarutis.

Didžiausia Seimo frakcija yra valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija.

Paklaustas, ar būsima kandidatūra būtų derinama ir su Seimo opozicinėmis frakcijomis, J. Jarutis teigė, kad kažkiek greičiausiai būtų atsižvelgta ir į opozicijos poziciją, tačiau sprendimas būtų Seimo daugumos, t.y. valdančiosios koalicijos.

Vienas iš LVŽS paskirtos derybininkų grupės dėl valdančiosios koalicijos plėtros Seime narių J. Jarutis teigė, kad kaip tik šiandien vyksta pakviestųjų į koaliciją partijų vadovų susitikimai, ir pavakare turėtų būti aišku, kurios politinės partijos atsiliepė į LVŽS lyderio Ramūno Karbauskio kvietimą dėl būsimo bendro darbo.

„Tikrai dabar yra svarbesnių ir greičiau sprendimų reikalaujančių klausimų nei eurokomisaro postas, tad manau su oficialiu teikimu vienos ar kitos kandidatūros dar turėsime palūkėti“, - sakė J. Jarutis.