„Iš principo Ukrainos žmonės renkasi katę maiše. Nėra aišku, kokia bus jo komanda, kokie žmonės eis kartu su šiuo kandidatu. Be to, kyla daug klausimų dėl V. Zelenskio kompetencijos apskritai. Neturi jokios patirties, yra pasirinkęs strategiją nekalbėti ir nekomentuoti jokių įvykių. Tam, kad neapsikvailintų, nes keletas išsakytų dalykų kėlė labai daug klausimų. Netgi V. Zelenskio pozicija dėl karo, dėl Kremliaus pozicijos Ukrainoje, – jis apsiribojo daugiau tylos strategija, negu (deklaravo. – ELTA) aiškias pozicijas“, – LRT radijui teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos instituto (VU TSPMI) politologas V. Jurkonis.

Pasak politologo, V. Zelenskio prezidento vaidmuo seriale „Tautos tarnas“ kelia taip pat klausimų, ar šis serialas nebuvo jo kaip rinkimų kampanijos elementas. Pasak politologo, seriale rodoma kova prieš korupciją persikėlė ir į V. Zelenskio rinkimų kampaniją.

Vytis Jurkonis

Viešojoje erdvėje pasigirdo kaltinimų, kad V. Zelenskis atstovauja oligarcho Ihorio Cholomoiskio interesams, nes šis valdo kanalą, kuriame transliuojami kandidato šou, nors pats pramogų atstovas neigia bet kokius politinius ryšius.

„Visas scenarijus atitinka realybę. Jaunimui jis neva imponuoja, nes yra naujas veidas ir jis nesiejamas su praeitimi. Didžioji dalis kitų kandidatų buvo vienaip ar kitaip valstybės pareigūnai, paskui kuriuos velkasi nemažas korupcijos šleifas. Tai yra savotiška saviapgaulė, nes yra manančių, kad V. Zelenskis bendradarbiauja su ryškiausiu oligarchu Ukrainoje – Ihoriu Cholomoiskiu. Tai šis „šviesos kario“ įvaizdis kelia daug klausimų“, – teigė V. Jurkonis.

Kita vertus, Vilniaus Politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius teigia, kad V. Zelenskio populiarumas yra susijęs su didžiuliu gyventojų nepasitikėjimu Ukrainos politine sistema ir politikais apskritai. Pasak politologo, žmonės balsuoja ne už V. Zelenskį, o prieš dabartinę valdžią.

Marius Laurinavičius

„Nemaža dalis žmonių balsavo prieš dabartinę valdžią, o ne už V. Zelenskį. Visi kiti, bent kiek realūs kandidatai yra susiję su vienokia ar kitokia valdžia – su dabartine ar ankstesne. Taigi balsavimas buvo prieš. Antras dalykas, nėra jis (V. Zelenskis – ELTA) toks Ukrainos fenomenas, mes gelbėtojų fenomeną turime visur – tiek Rytų, tiek Vidurio Europoje (...) Tai yra žinomas žmogus ir labai gerai su tuo serialu jis yra parengtas šiai pozicijai“, – teigė M. Laurinavičius.

Suskaičiavus 53,25 proc. balsalapių, sekmadienį įvykusiuose Ukrainos prezidento rinkimuose pirmauja šoumenas ir jo įkurtos partijos „Liaudies tarnas“ lyderis V. Zelenskis, turintis 30,23 proc. balsų. Antrojoje vietoje – dabartinis valstybės vadovas P. Porošenka, surinkęs 16,61 proc. balsų.