„Net ir vakar mūsų, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos, posėdyje, konstatavome, kad valdančioje koalicijoje pastaruoju metu yra daug spręstinų problemų. Ir jeigu su partneriais nesutarsim, jei nerasim sutarimo, reikėtų plėsti koaliciją. Bet kalbėti apie koalicijos galimą griūtį šiandien tikrai nėra pagrindo", - antradienio rytą naujienų agentūrai ELTA sakė meras A. Kupčinskas - atstovas partijos, po savivaldos rinkimų Kaune laimėjusios daugiausiai - 12 vietų - miesto taryboje.

Pasak mero, konservatorių ir krikščionių demokratų frakcija pirmadienio vakarą aptarė visas pastarojo meto aktualijas. Labai daug dėmesio buvo skirta „Kauno energijos" vadovybės veiksmams.

„Nesam patenkinti „Kauno energijos" valdyba, kuri skubotai priėmė sprendimą leisti „Gazpromui" parduoti elektrinės akcijas. Tikinimai, kad dėl to nuo 2016-ųjų ženkliai atpigs šiluma - panašūs į rožines svajones. Panašiai ,kaip prekybos centre su nuolaidomis dažnai būna, taip ir čia gali būti. Ketverius metus didins kauniečiams šilumos kainas, paskui perbrauks raudonu brūkšniu ir užrašys penkiais centais pigesnes?

Dar prieš tuos rezonansinius įvykius tarėmės, kad visi miestui aktualūs politiniai klausimai bus išnagrinėjami koalicijoje. Nuo jų sprendimo negali būti nušalinta ir miesto taryba. Deja, „Kauno energijos" valdyba elgiasi kaip savam dvare. Štai vakar šios valdybos pirmininkas savivaldybėje, Miesto ūkio komiteto posėdyje, pareiškė, kad jam už kauniečių išrinktą Kauno miesto tarybą aukščiau yra „Kauno energijos" stebėtojų taryba. Todėl savivaldybės įmonių valdymas šiuo metu miesto politikams turi būti labai aktualus klausimas, nes tai, kaip jos valdomos dabar, miestui naudos neduoda", - Eltai aiškino A. Kupčinskas.

Pasak mero, jo kabineto durys yra atviros visiems Kauno miesto tarybos nariams, turintiems pasiūlymų, kaip gerinti savivaldybės darbą, kaip naudingiau išspręsti įvairias problemas, susijusias ne tik su energetika, bet ir su švietimu ar miesto tvarkymu. Tariamasi ir dėl darbo taryboje.

„Jei pakviestų konservatoriai formuoti koaliciją, mielai formuosim naują daugumą. Siūlytume atsisakyti pilkųjų kardinolų valdančiojoje koalicijoje, nauja dauguma turi likti be jų. Nes dabar daug kam kyla klausimas, kas iš tikrųjų valdo miestą, jei meras lieka nustumtas nuo Kaunui ypač svarbių klausimų sprendimo.

Darbinga galėtų būti koalicija iš 3-4 frakcijų. Žinoma, ją sudarant iniciatyvos teisė liktų konservatoriams - didžiajai frakcijai. Mes - antri po jų, turim 5 Kauno miesto tarybos narius", - Eltos kalbintas teigė „Vieningo Kauno" nepartinės koalicijos atstovas Povilas Mačiulis, keletą mėnesių po praėjusių metų vasarį vykusių savivaldos rinkimų buvęs Kauno mero pavaduotoju.

„Vieningas Kaunas" šiuo metu yra opozicinė politinė jėga miesto taryboje. Gavęs priimtiną pasiūlymą, sutiktų pereiti į poziciją.

„Kodėl sutiktume su siūlymu būti valdančiosios koalicijos dalimi? Atsakymas aiškus - tokį žingsnį žengti, tokias nuostatas prisiimti mus paskatino įvykiai, susiję su elektrinės akcijų pardavimu. Sprendimai tikrai turėjo būti priimti atsiklausus valdančiosios koalicijos nuomonės. Dabar gi kyla pagrįstų klausimų, o kas iš tikrųjų valdo Kauną? Ar meras? Kažin...

Mes stebimės tais Kauno politikais, prieš keletą mėnesių balsavusiais, kad būtų nepritarta elektrinės plėtros detaliajam planui, kuris būtų atvėręs kelią investicijoms. Tai kas dabar pasikeitė, kad tų politikų sprendimai tapo kardinaliai priešingi?" - retoriškai klausė P. Mačiulis.

„Antradienį mūsų frakcija svarstys apie padėtį Kauno miesto taryboje ir galimas permainas. Matydami ir mero atsargumą, kol kas į koalicijos performavimo perspektyvą žiūrime santūriai. Penktadienį kalbėjom su A. Kupčinsku. Iš jo supratau, kad koalicijos partneriai tariasi „su taikos balandžiu rankose". Tai permainų, apie kurias viešoje erdvėje sklinda kalbos, Kauno savivaldybėje gali ir nebūti. Ten tiek daug tų žmonių toje koalicijoje, kad kažką dar į ją kviesti iš opozicijos nėra prasmės.

Progų formuoti kitą valdančiąją koaliciją savivaldybėje būta ir anksčiau. Pradedant sausį buvusiu skandalu - vicemero K. Kriščiūno suėmimu ir kitais dalykais.Vadinasi, tuomet viskas valdantiesiems tiko, jei permainų nenorėjo?

Mes - opozicija. Mes nežadam padėti koalicijai susitarti ir stabilizuoti tą margą darinį, jeigu būtume kviečiami tik dėl esamos koalicijos plėtros. Kita kalba, jei būtų formuojama nauja koalicija", - sakė Eltai buvęs Kauno miesto meras, tris narius miesto taryboje turinčio Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovas Rimantas Mikaitis.

„Iki Seimo rinkimų tikrai jokių perversmų Kauno valdžioje nebus. Bet dėliojimai, spėliojimai dabar vyksta. Gal kažkas su kažkuo sutars ir ką nors iš naujo sudėlios. Laikas parodys. Bet ne per savaitę tai gali nutikti. Matysim, kaip pasibaigs Seimo rinkimai. Nuo jų rezultatų irgi daug kas Kaune priklausys", - neabejoja valdančiosios koalicijos sudėtyje esančios Lietuvos liberalų ir centro sąjungos buvęs narys Kęstutis Mikėnas.

ELTA primena, iš partijos K. Mikėnas prieš keletą mėnesių pasitraukė, bet sutiko likti frakcijoje, kad ši neiširtų turėdama tik vieną partijos atstovą -buvusį Kauno merą, libcentristą Arvydą Garbaravičių. Trečias šios frakcijos narys - jokiai partijai nepriklausantis verslininkas Tautvydas Barštys.