"Padėtis yra geresnė, negu mes galvojome, negu galima buvo spręsti iš reportažų, todėl, kad žiniasklaidoje buvo kalbama apie beveik visas suniokotas vertybes. Tačiau iš 343 vertybių sudegė apie 30 - mažiau negu 10 proc. visų saugomų ir atsivežtų vertybių", - BNS sakė A.Gelūnas.

Pasak ministro, sudegusios vertybės buvo muziejaus ekspozicijoje, jos buvo rinktinės ir pačios geriausios.

"Tai buvo ir arnotai (viršutiniai kunigo apdarai - BNS), ir vertingi paveikslai, ir šventosios knygos. Tos apie 30 vertybių, kurios pražuvo, be abejo, buvo labiausiai išskirtiniai objektai", - kalbėjo A.Gelūnas.

"Mums buvo svarbu suvokti tikrojo nuostolio mastą. Muziejaus patalpa yra visiškai sudegusi, taip pat ir stogas. Visos vertybės po juo yra sunykusios, bet po muziejumi esantis unikalus refektoriumas (patalpa, kur vienuoliai kartu valgo - BNS) su fantastiškomis barokinėmis skliautinėmis lubomis beveik nepaliestas. Taip pat beveik nepaleistos ir celės su restauruotomis freskomis", - sakė ministras.

Žalą šiuo metu vertina Kultūros paveldo departamento speciali komisija.

Anot ministro, gaisro metu nukentėję pastatai buvo apdrausti: Bernardinų vienuolynas - 10 mln. litų, o Tytuvėnų Šv. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčia - 6 mln. litų. Lėšų atstatymo darbams turėtų skirti ir Vyriausybė bei Kultūros ministerija.

"Aš neabejoju, kad tiek Vyriausybė, tiek Kultūros ministerija yra pasirengusios skirti reikiamas lėšas, nes tai vienas svarbiausių kultūros paveldo objektų Lietuvoje", - tikino A.Gelūnas.

Pasak A.Gelūno, ugniagesiai jam sakė, kad gaisro priežasties nustatymas gali užtrukti iki mėnesio. Kada bus galima pradėti tvarkyti kompleksą, turėtų pasakyti ugniagesiai ir Kultūros paveldo departamento ekspertai.

Kultūros ministras pastebėjo, kad tai jau trečiosios istorinę reikšmę turinčios bažnyčios gaisras per dešimtmetį - tai keliai susirūpinimą dėl saugumo reikalavimų laikymosi.

"Mes turime trečią gaisrą paveldo objektuose per dešimtmetį, turiu omenyje Kurtuvėnų ir Labanoro istorijas. Reikia išanalizuoti priežastis, sužinoti kodėl, ir jei buvo pataupyta šioje vietoje apsaugai, ar nebuvo surengti tinkami mokymai tiems žmonėms, kurie vėliau rūpinosi šiuo labai brangiu objektu, tai reikia įrašyti kaip visišką imperatyvą, kad ateityje tai nepasikartotų, įrašyti kaip privalomas apsaugos priemones, kurioms nereikia taupyti pinigų, ar privalomus mokymus. Žodžiu, manau, kad kai kur yra aplaidumo ar sutaupymo ten, kur nereikia", - teigė ministras.

Gaisras Tytuvėnų ansamblyje kilo ketvirtadienį. Paveldosaugininkų išankstiniu vertinimu, padaryta žala siekia milijonus litų.

Pareigūnų teigimu, išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apie 100 kvadratinių metrų perdangos, nuardyta per 100 kvadratinų metrų skardinio bažnyčios stogo, apdegė ir apanglėjo bažnyčios medžio stogo konstrukcijos.

Per gaisrą sudegė vienuolyno įsikūrusiame sakralinio meno muziejuje eksponuoti liturginiai reikmenys, gesinant gaisrą nuo vandens nukentėjo vienuolyno pirmojo aukšto freskos.

Dėl susidariusios situacijos Kelmės rajono savivaldybėje paskelbta ekstremali situacija.

Tytuvėnų Šv. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčia ir Bernardinų vienuolynas ansamblis laikomi vienu iš įspūdingiausių barokinių ansamblių Lietuvoje ir Šiaurės Rytų Europoje.