„Reikia pripažinti, kad savaitgalio įvykiai Afganisatane nustebino tiek NATO sąjungininkus, tiek mus. Mes nesitikėjome tokio greito įvykių pokyčio. Todėl, kalbant apie vertėjų, kurie bendradarbiavo su Lietuvos kariuomene, atvykimą į Lietuvą, mes turime vertinti situaciją ir galimybes naujai. Netgi penktadienio planas jau nebetinka šios dienos aplinkybėmis“, - sakė krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius .

Pasak viceministro, galimybių juos atsigabenti lėktuvu vis mažėja, bet jų vis dar yra.

„Vertiname situaciją, ir kol galimybės yra, tol jomis bandysime pasinaudoti“, - sakė M. Abukevičius.

Viceministras pasakojo, kad Lietuva su vertėjais palaiko ryšį.

„Svarbu išsiaiškinti, kur jie yra fiziškai, ar yra galimybė (...) išvykti iš Kabulo“, - kalbėjo M. Abukevičius.

Viceministras neatmetė, kad gali ir nepavykti pasirūpinti jų išvykimu iš Afganistano lėktuvu.

„Net, jei nepavyktų pasinaudoti galimybe, nes visi partneriai susiduria su ta situacija, ir visiems šiuo metu tai yra vienintelis langas palikti Kabulą, jeigu tai neįvyktų, manau, kad ir toliau su jais bendrausime. Ir, ką girdime iš Talibano, yra galimybių palikti Afganistaną, ir išvykti į kaimynines šalis. Tokiu atveju jų situaciją vertintume individualiai, ir ieškotume galimybių jiems atvykti į Lietuvą“, - sakė M. Abukevičius.

Pasak viceministro, su Lietuvos kariuomene darbo sutarčių turėjo 115 vertėjų.

„Nuo to laiko, kai buvo gautas 12 asmenų pradinis laiškas, kiekvieną dieną gauname vis naujų prašymų įtraukti juos į sąrašus. Gavome kreipimusi ir asmenų, kurie niekada nebendradarbiavo su Lietuvos kariuomene, ir asmenų, kurie bendradarbiavo, bet negali pateikti jokių dokumentų, tai irgi yra tam tikras iššūkis, nes mūsų darbo santykiai nutrūko prieš šešis, septynis, kartais net ir aštuonis metus“, - sakė M. Abukevičius.

Pasak viceministro, tokiu atveju minimalus reikalavimas yra turėti asmens dokumentus, kad juos būtų galima patikrinti.

„Dabartiniais duomenimis yra apie trisdešimt vertėjų, kurie yra atsiuntę mums savo ir savo šeimos narių dokumentus. Su šeimos nariais tai yra apie šimtas asmenų“, - teigė M. Abukevičius.

Viceministras neatmetė, kad dalis vertėjų jau paliko Afganistaną.

Lieka tik kariniai orlaiviai

Galimybių išskristi iš Afganistano privačiomis oro linijomis nebeliko.

„Net ir šiandien ryte buvo analizuojamos privačios opcijos, kurios atrodė labai patraukliai, bet, įvertinus realią situaciją Afganistane, kai skrydžių kontrolierių nėra, dabar, mums atrodo, vienintelė galimybė yra kariniai skrydžiai. Jokių civilinių skrydžių niekas nevykdo, net gi tie, kurie vykdė praeitą savaitę, todėl, kad tiesiog nėra, kas jiems padėtų naviguoti ore“, - sakė M. Abukevičius.

Pasak viceministro, šiuo metu yra stebimos bendros NATO galimybės.

„Visos šalys susiduria su panašia situacija. Amerikiečiai dabar yra raktinis žaidėjas, nes tiek kontrolę oro uosto, tiek prieigų, užtikrina Amerikos kariuomenė“, - sakė M. Abukevičius.

JK: tai yra tarptautinės bendruomenės nesėkmė

Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai antradienį vaizdo ryšiu rengia derybas dėl padėties Afganistane, Europos valstybėms skubant evakuoti savo darbuotojus iš tos šalies, naujienų agentūrai AFP pranešė diplomatai, rašė BNS.

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace'as (Benas Volesas) teigė, kad Talibano įsigalėjimas Afganistane yra „tarptautinės bendrijos nesėkmė“.

Jo nuomone, Vakarų darbas Afganistane liko nebaigtas.

„Visi žinome, kad Afganistano [klausimas] nebaigtas. Tai neišspręsta problema... ir pasauliui reikia padėti ją [spręsti]", – BBC televizijai sakė jis.

Šis buvęs britų armijos karininkas praėjusią savaitę sakė, kad JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pirmtakas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasiekė „prastą susitarimą“ su islamistų kovotojais, sudariusį sąlygas jiems sugrįžti.

Tuo metu Irano naujasis ultrakonservatyvių pažiūrų prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) pirmadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų „pralaimėjimas“ Afganistane turi atnešti tvarią taiką kaimyninėje karo nualintoje valstybėje.

Kinija pirmadienį pareiškė esanti pasirengusi palaikyti „draugiškus santykius“ su Talibanu.

Rusijos ambasadorius Afganistane antradienį Kabule susitiks su Talibano atstovais, pranešė rusų užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Zamiras Kabulovas.

Pastaraisiais metais Rusija siekė užmegzti ryšį su Talibanu ir kelis kartus, vėliausiai – praėjusį mėnesį, priėmė talibų atstovus Maskvoje.

Sekmadienį Talibanas apsupo Kabulą – paskutinį šalies didmiestį, kuri tuomet kontroliavo Afganistano vyriausybė. Artėjant vakarui kovotojai įžengė į sostinę ir dabar visiškai ją kontroliuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)