Baigiantis metams prezidentas V. Adamkus „LNK Žinioms“ davė trumpą interviu.

Paklaustas, ką išskirtų kaip svarbiausią pasiekimą Lietuvai praėjusiais metais, V. Adamkus teigė, kad metai buvo labiau pozityvus, o ne negatyvūs žmonių gerovei.

„Buvo, yra problemų. Mane be galo jaudina mokytojų, švietimo sistema, kuri tikrai <...> beveik visos valstybės požiūriu yra didelė problema, ir nematau jos greito sprendimo. Tai yra, turbūt, mūsų ateities didžiausia problema ir mus persekios dar ne vienerius metus“, – tęsė V. Adamkus.

Lietuvoje, pasak jo, jaučiamas nesąžiningumas, neteisybė, o tai esą liečia ir mūsų Vyriausybę.

Žvelgdamas į tarptautinio lygio reikalus, kaip svarbiausią pasiekimą kadenciją baigęs prezidentas išskyrė NATO viršūnių susitikimą Lietuvoje.

„Ne tik įsitvirtinom pasaulyje, bet užtikrinom Lietuvos žmonių pasitikėjimą savimi“, – pažymėjo V. Adamkus.

Pasaulis praėjusiais metais netapo ramesnis. Ar Lietuva daro pakankamai dėl savo saugumo?

„Mano supratimu, tai, turbūt, yra tragiški metai, kadangi tai, kas vyksta, vadinčiau žudynėmis, aš net negaliu pavadinti karo veiksmais [to, kas yra] tiek ir Izraelyje, tiek ir Ukrainoje. Tas nepateisinama. Net ir tarptautiniu požiūriu žiūrint, nei viena, nei kita pusė oficialiai nėra paskelbusi karo, o žudomi žmonės. Ypatingai tas mane jaudina“, – sureagavo kadenciją baigęs šalies vadovas.

O Vakarai, pasak jo, į visa tai vėluoja sureaguoti.

„Tas, kas šiandieną teikiama Ukrainai, turėjo būti padaryta iš pradžių, rezultatai būtų kitokie“, – teigė V. Adamkus.

O visoje šitoje pasaulio sumaištyje Lietuva – laiminga, vertino jis.

Prezidentas Valdas Adamkus

„Sakyčiau, kad yra prie tų valstybių, kurių visi šie įvykiai nepaveikė. Ir man atrodo, kad, jeigu mes išlaikysim tą savo laikyseną tarptautinės politikos požiūriu, duok Dieve, kad Lietuvos nelaimės ir tas visas sąmyšis, kuris vyksta, nepasieks, ir mes išlaikysim savo pastovumą gerbūvį, žvilgsnį į ateitį“, – reiškė viltį V. Adamkus.

Šįmet Lietuvoje vyks treji rinkimai. Prezidentas teigė, kad šiuo klausimu yra skeptiškas ir dėl to teigė nenorintis komentuoti šios temos plačiai.

„Tikiuosi, kad išlaikysime tą, ką turime, pagerinsime, kur galėsime, ir kursime savo ateities gyvenimą. O pats gyvenimas su šiais rinkimais parodys, ką turime, ką turime turėti ir ką turėsime“, – dėstė kadenciją baigęs vadovas.

„Man yra skaudu žiūrėti, kad didesnę laiko dalį mes užimti apkaltomis, ieškojom, kas kaltas, kas nekaltas, kas sėdėjo vienoje kėdėje, kas – kitoje, pusę laiko, turbūt, skiriam visokiem tokiem reikalam vietoje to, kad svarstytumėm kasdienines problemas, kurios liečia kiekvieną gyventoją“, – pažymėjo V. Adamkus.

Jis sakė įžvelgiantis tikimybę, kad rinkimai Amerikoje, jų baigtis gali turėti įtakos pasaulio tvarkai.

„Šiuo metu, kada matau, kas darosi prezidentinių rinkimų pasiruošimo eigoje, kelia didelį rūpestį. Ir jeigu Amerikoje įvyktų tai, ko aš nenorėčiau matyti, tada tai gali turėti poveikį Europos, visos Europos Sąjungos ir, aišku, Lietuvos ateičiai“, – komentavo V. Adamkus, bet pridūrė, jog tikisi geriausio.

Lietuvos žmonėms V. Adamkus palinkėjo sveikatos, pozityvumo ir paragino šviesiai galvoti apie ateitį.

Visą „LNK Žinių“ pokalbį su kadenciją baigusiu šalies vadovu galite rasti čia: