Tuo metu sostinės opozicija baiminasi, kad padidinus mokestį lupikavimas darželiuose liks, nes niekas jų nesukontroliuos.

Trečiadienį Vilniaus tarybos svarstytame projekte ugdymo mokestį siūloma didinti nuo dabar esančių 0,72 euro iki 0,86 euro, socialiai remtinoms šeimoms – nuo 0,29 euro iki 0,35 euro už vieną vaiko lankytą darželio dieną. Socialiai remtinoms šeimoms vaiko maitinimas lieka nemokamas.

Galutiniai sprendimai bus priimami po kelių savaičių.

„Tikslas, kurį asmeniškai keliu, yra paprastas: kad neliktų jokių šešėlinių rinkliavų darželiuose už elementarius higieninius ar buitinius dalykus, tokius kaip tualetinis popierius, pieštukai, užuolaidos, patalynė ir panašūs dalykai, kas yra labai dažna praktika daugelyje darželių. Tai nereiškia, kad norintieji paremti darželį kokiais nors ypatingais, galbūt ir prabangos, dalykais, kad jiems tai bus uždrausta“, – žurnalistams iniciatyvą pristatė meras Remigijus Šimašius.

Savivaldybė pabrėžia, kad šiemet padidino finansavimą darželiams, asignavimai didės 4,4 mln. eurų arba 19,3 proc., palyginti su praėjusiais metais.

Opozicija abejoja, ar pavyks sukontroliuoti, kad nelegalių rinkliavų neliktų,

„Gali atsitikti taip, kad ir mokestis bus didesnis tėveliams, o tos rinkliavos kaip buvo, taip ir liks. Juk nepastatys meras prie kiekvienos auklėtojos po sargybinį per tėvų susirinkimus, niekas neuždraus auklėtojoms maloniai paprašyti tėvų pagalbos, kaip ir niekas negali uždrausti maloniai tėvams padėti savo mokykloms, darželiams. Sprendimas yra neapgalvotas ir neduodantis realių rezultatų“, – žurnalistams aiškino opozicinių Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcijos seniūnas Žilvinas Šilgalis.

R.Šimašius pripažino, kad „uždrausti paremti darželius niekas negali“, tačiau iki šiol tokios rinkliavos buvo nelegalios.

„Nuo šiol aiškiai pasakoma, kad už šiuos dalykus turi nebūti mokama. Jei tėvai nusprendžia prie ko nors prisidėti, turi būti aišku, už ką, tai neturi būti patalynė, pieštukai“, – aiškino jis.

Nauja tvarka, jei pritars taryba, turėtų įsigalioti nuo rugsėjo 1-osios.

Ikimokyklinio ugdymo skyriaus vedėja Kristina Cibulskytė teigė, kad per mėnesį tėveliams įmokos padidės maždaug trimis eurais. Pasak jos, tokia suma nustatyta po diskusijų su tėvų, ikimokyklinių įstaigų atstovais.

Ji pabrėžė, kad tvarkos aprašas nuo šiol numatys konkrečias priemonės, kurioms turėtų būti skiriamos šios lėšos. Anot jos, bet kokios rinkliavos, „išskyrus tėvelių geranorišką prisidėjimą“, bus netoleruojamos.

„Kokios bus sankcijos? Greičiausiai kalbėsime su vadovais. Negalime būti monstrais ir skriausti tų vadovų“, – sakė ji, politikų klausiama, kaip darželių atstovus ketinama bausti už prievartinį rinkliavų prašymą.