Tačiau, atrodo, kad ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius diplomatų nesigaili: premjeras sako, kad diplomatai, kaip ir politikai, žino, ką jie gali ir ko negali kalbėti. Jo teigimu, ambasadorių pokalbis telefonu sukėlė „kai kurių užsienio šalių“ reakcijas.

„Diplomatas žino, ką jis turi daryti, ką jis gali kalbėti. Taip, kaip ir politikai, kurie nuvažiuoja – tiek iš opozicijos, tiek iš pozicijos. Jie nedemonstruoja priešingų nuostatų“, - sakė A. Butkevičius.

Klausiamas apie Lietuvos valstybės vadovų reakciją į asmeninį diplomatų pokalbį ir ar tai nereiškia, kad mūsų šalis pasidavė provokacijai, A. Butkevičius aiškino, kad diplomatams ir politikams taikomi vienodi standartai – kalbėti bet ko negalima.

„Aš manau, kad mes visiems politikams, diplomatams, turime taikyti vienodus standartus, niekam jokių išimčių nėra. Ir mes puikiai žinome, kokia reakcija yra iš kai kurių užsienio šalių“, - sakė premjeras.

Paklaustas, ar ta šalis yra Azerbaidžanas, politikas buvo nekonkretus: „Jūs pasidomėkite ir kai kurių žmonių paklauskite“.

Pasiteiravus, ar diplomatai gali išsakyti asmeninę nuomonę kalbėdami su šeimos nariais, A. Butkevičius sakė esąs ne teisininkas.

L.Linkevičius siūlymą dėl ambasadorių pateiks penktadienį

Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius nusprendė siūlymą dėl ambasadorių Vengrijoje ir Azerbaidžane pateikti, kai šį klausimą aptarti penktadienį susirinks Seimo užsienio reikalų komitetas.

"Pateiksiu savo išvadas ir siūlymus, kai susirinks Seimo užsienio reikalų komitetas", - BNS trečiadienį sakė ministras telefonu iš Briuselio, kur dalyvauja ES ministrų susitikime.Seimo užsienio reikalų komiteto posėdis vyks penktadienį, į jį kviečiami įvairių institucijų, įskaitant Valstybės saugumo departamentą, atstovai, BNS trečiadienį sakė komiteto narys liberalas Petras Auštrevičius.

Pagal Konstituciją, ambasadorius atšaukti gali prezidentė Dalia Grybauskaitė, gavusi atitinkamą Vyriausybės teikimą.

DELFI primena, kad liepos 8 dieną svetainėje youtube.com paviešinti trijų pokalbių telefonu įrašai, kuriuose, kaip nurodoma, figūruoja Lietuvos diplomatai: URM Rytų partnerystės politikos departamento direktoriaus pavaduotojas Z. Kumetaitis, Lietuvos ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška, Lietuvos ambasadorius Azerbaidžane Artūras Žurauskas ir Lietuvos URM pareigūnas Gediminas Kasputis. Viename pokalbyje ambasadorius A. Žurauskas, kaip nurodoma, kalbasi su verslininku Kęstučiu iš Lietuvos. Visi pokalbių įrašai subtitruoti anglų kalba.

Ambasadorius Azerbaidžane A. Žurauskas yra pateikęs atsistatydinimo pareiškimą, kuris dar nėra patenkintas. Tyrimą vykdė Užsienio reikalų ministerijos Generalinė inspekcija ir Valstybės saugumo departamentas.

Viename pateiktų įrašų, kaip teigiama, ambasadorius R. Juška su diplomatu Vilniuje neformaliai aptaria būsimą premjero A. Butkevičiaus vizitą į Rusijos miestą Sankt Peterburgą, ministro ir viceministrų bendravimo ypatumus, dalijasi pastabomis apie Azerbaidžano ir Armėnijos santykius, asmeninėmis pažiūromis šių šalių konflikto klausimu.

„Aš esu dabar tas, priklausau tiems, kurie remia armėnus. Kadangi jie yra krikščionys, jie lygiai taip pat nukentėjo nuo Stalino (...) žemėlapių braižytų kaip ir mes. Ir aš juos remiu. Labai pasyviai, bet...", - dėsto vyras, kuris, nurodoma, yra R. Juška.

Youtube.com taip pat paviešinti pokalbiai apie Turkmėnistaną. Vienas pokalbis telefonu, kaip nurodoma, vyko tarp Lietuvos ambasadoriaus Azerbaidžiane A. Žurausko ir Lietuvos URM pareigūno. Diplomatai derina galimą būsimą premjero A. Butkevičiaus vizitą į Turkmėnistaną.

Ambasadoriumi įvardijamas asmuo dalijasi diplomatinio darbo Turkmėnistane ypatumais.

„Agremaną kad greičiau (svarstytų)? Eik tu, aš juos žinant.. Aš jau juos čia irgi perkandau. Čia prašyk neprašęs, žinok, čia yra „čiudikai" absoliutūs. Man lenkas pasakojo, uždarė ambasadą ir jis čia dabar, (...) kaip jis nuvažiavimo įteikinėti (skiriamųjų raštų - red.) ten, tai ten buvo tokie cirkai, kad aš kritau lūžau, kaip jisai įteikinėjo ten. Pasirodo, prezidentas nepriiminėja, ar jie ten užpykę, kad uždarė, priiminėja parlamento pirmininkė tuos, kurie nereziduoja atseit. Ir įteikinėjo taip, kad jis nesuprato, kam įteikinėja. (...) Žodžiu, tokia šalis, aš suprantu, ten tu prašyk neprašęs... Ir ta ambasada irgi, kaip į šulinį čia kaip įmeti ką, (...) aš tris mėnesius negalėjau patekt pas MČS'o ministrą", - kalba Lietuvos ambasadoriumi pristatomas asmuo.

Lietuvai Turkmėnistane atstovauja tas pats ambasadorius kaip ir Azerbaidžane.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)