Ketvirtadienio rytą atvykęs liudyti į teismą A. Butkevičius teismo paprašė, kad šis vadovautųsi jo ankstesniais parodymais.

"Paskelbus nepriklausomybę susidūrėme su įvairiomis spaudimo formomis iš tuometinės TSRS vadovybės. (...) Patyrėme grėsmes kiekvieną dieną, šių grėsmių kulminacija buvo 1991 m. sausio 13-osios įvykiai", - teigė A. Butkevičius.

Pasak jo, apie ketinamą sovietų jėgos panaudojimą žinota nuo 1990 m. rugpjūčio mėnesio. Ši informacija gauta tiek iš tuomet jau veikusios Lietuvos žvalgybos, rusų aukštų pareigūnų ir pan.

"Informacija buvo pakankamai tiksli, iki valandų tikslumo", - teisme kalbėjo A. Butkevičius.

Krašto apsaugos departamentui vadovavęs A. Butkevičius kalbėjo, kad Sausio 13-osios įvykiai buvo trijų žinybų operacija - KGB, VRM ir kariškių - kuri negalėjo vykti be aukštesniosios vadovybės žinios. A. Butkevičiaus teigimu, sovietai Vilniuje turėjo ir savo snaiperius.

"Be M. Gorbačiovo žinios suderinti veikimo planą buvo neįmanoma", - teigė liudytojas.

A. Butkevičius paneigė kalbas, kad ginti svarbių valstybės objektų žmonės susirinko spontaniškai. Anot jo, valstybės gynyba buvo planas, ir jis buvo įgyvendintas, tokia buvo valstybės strategija.

"Mes naudojomės visiškai kita gynyba. Mes kariavome psichologinį informacinį karą, o karinis konfliktas mums buvo tik žaidimas", - teismui aiškino buvęs krašto apsaugos ministras. Jo teigimu, būtent tai Lietuva siekė parodyti užsienio žiniasklaidai.

Vilniaus apygardos teisme ketvirtadienį po pietų liudyti turėtų tuometis sveikatos apsaugos, o šiuo metu - krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.