„Prezidentės aš neinformavau, nes tai yra vykdomosios valdžios darbas", - Seime Vyriausybės valandos metu pranešė A. Butkevičius, atsakydamas į parlamentaro Lino Balsio klausimą.

Naujam VST vadovui Ričardui Pociui viešai prabilus apie problemas struktūroje, Premjeras ketvirtadienį pareiškė, kad apie susiklosčiusią situaciją VST birželio mėnesį jį informavo vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, o visa medžiaga buvo renkama apie pusę metų.

„Atėjus vidaus reikalų ministrui S. Skverneliui ir užėmus šitas pareigas, visos statutinės tarnybos buvo patikrintos ir įvertintos. Birželio mėnesį buvo pateikta medžiaga (...) ir buvo priimtas sprendimas, kad reikalinga didžiulė reforma. (...) Po to vidaus reikalų ministrui suteikta teisė šitą tarnybą pertvarkyti. Jis suderino su manimi, kad pirmiausiai turi būti atleistas vadovas (S. Madalovas. - ELTA), ir jis tų žygių ėmėsi", - Seime kalbėjo A. Butkevičius.

S. Madalovas iš VST vado pareigų buvo atleistas šių metų liepos 1 d., o liepos 6 d. Prezidentė jį apdovanojo LDK Gedimino ordino Karininko kryžiumi.

A. Butkevičius pavedė Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovui kartu su vidaus reikalų ministru atlikti išsamų tyrimą dėl žiniasklaidoje išdėstytų problemų Viešojo saugumo tarnybos (VST) sistemoje. R. Pociaus naujienų portalui DELFI sakė, kad struktūroje dirba valstybei nelojalūs pareigūnai, nemaža dalis jų yra susijusi giminystės ryšiais, VST pristeigta nereikalingų pareigybių, aprūpinimas technine įranga menkas, tarnyba naudojama kaip priedanga privatiems verslams.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra nustačiusi, kad buvęs VST vadas S. Madalovas pažeidė įstatymą, spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus, nenusišalino spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos klausimus - priiminėjo savo dukrai, anūkui, žentui, žento seseriai, dukterėčiai, dukterėčios dukrai ir dukterėčios sūnui palankius sprendimus: skyrė jiems premijas, suteikė aukštesnes kvalifikacines kategorijas bei tarnybos laipsnius, perkėlė į kitas pareigas.

Prezidentė D. Grybauskaitė sukritikavo tiek R. Pocių, tiek S. Skvernelį, sakydama, kad šie pareigūnai nesiėmė spręsti realių VST problemų.

"Pirmiausia turime žinoti faktus, ar tikrai yra vadinamųjų nelojalių valstybei (pareigūnų.- ELTA). Jeigu yra - tai tada labai keista, kad jau pusę metų dirbantis VST vadas (R. Pocius. - ELTA) sugeba kovoti ir valyti sistemą tik televizijos ekranuose. Ką gi jis veikė tuos 6 mėnesius? Jis tiesiogiai pavaldus vidaus reikalų ministrui - ką gi veikė ministras, visus metus jau dirbantis šioje sistemoje?", - ketvirtadienį LRT radijui sakė D. Grybauskaitė.