Lietuva primygtinai ragina Kosovo institucijas pagreitinti Lietuvos pareigūno žūties tyrimą. Atsakingi už šią žūtį turi būti patraukti atsakomybėn,“ – cituojamas premjeras Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

2013 metų rugsėjį Kosovo pasienyje su Serbija, netoli Zvečano miesto, nežinomiems asmenims apšaudžius Europos Sąjungos pareigūnus gabenusius automobilius, žuvo Muitinės departamento pareigūnas Audrius Šenavičius.

Susitikimo metu taip pat kalbėtasi apie galimybes plėsti prekybinį ir ekonominį bendradarbiavimą, premjeras pabrėžė, jog mūsų šalis yra Europos Sąjungos plėtros šalininkė, todėl aktyviai remia Kosovą derybose su ES ir teigiamai vertina šalyje vykdomas reformas, tačiau Priština dar turi pasistengti skiriant didesnį dėmesį etninės ir religinės tolerancijos skatinimui tarp šalyje gyvenančių žmonių.

„Esame pasirengę pasidalinti savo integracijos į ES patirtimi toliau aktyviai dalyvaujant Dvynių projektuose narystės Bendrijoje siekiančiose valstybėse“, – kalbėjo Lietuvos Vyriausybės vadovas. Lietuvos institucijos Kosove yra dalyvavusios 11 ES Dvynių projektų atrankų, 3 iš jų laimėjusios kaip jaunesnės Vokietijos partnerės.

Susitikime premjeras pažymėjo, jog Lietuva ir toliau tiesiogiai prisideda prie saugumo užtikrinimo Kosove siųsdama savo atstovus į ES teisės viršenybės – EULEX – misiją ir į NATO vadovaujamą operaciją Kosove.

Prieš UNESCO balsavimą žada rūpestį serbų ortodoksų bažnyčia

Vilniuje viešintis Kosovo premjeras I. Mustafa žada rūpintis serbų ortodoksų bažnyčia, jei jo šalis bus priimta į Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizaciją (UNESCO).

Tai Kosovo Vyriausybės vadovas sakė likus kelioms valandoms iki Paryžiuje rengiamo balsavimo.

„Tikimės gauti daugumą balsų ir tapti nare. Esame daugiatautė šalis, su skirtingomis etninėmis ir religinėmis kultūromis. Esame suinteresuoti vykdyti UNESCO kriterijus kultūros apsaugos srityje“, - per spaudos konferenciją sakė I. Mustafa.

„Iš Serbijos girdėjome nerimą dėl serbų ortodoksų bažnyčios. Suteikėme visas garantijas, kad saugosime ir plėtosime serbų ortodoksų bažnyčią, tiek nuosavybę, tiek religinę veiklą. Kosovas visuomet saugojo vienuolynus ir bažnyčias“ , - kalbėjo šios šalies premjeras.

Narystė UNESCO įgaliotų Vyriausybę Prištinoje saugoti visą Kosovo paveldą, įskaitant serbų ortodoksų krikščioniškas vietas.

Narystė būtų svarbus žingsnis Kosovui siekiant tarptautinio pripažinimo, taip pat leistų pasinaudoti fondais kultūros ir švietimo srityje.

Šiam žingsniui griežtai priešinasi Serbija, kuri Kosovą laiko savo tapatybės ir religijos lopšiu.
Kosovo premjeras pabrėžė, kad narystė UNESCO būtų itin svarbi švietimo sistemai.

„Esame suinteresuoti išnaudoti švietimo programas. Daugiau kaip 50 proc. mūsų gyventojų yra jaunesni nei 25 metų, taigi, ketvirtadalis mūsų gyventojų yra švietimo procese. Norime dalyvauti švietimo programose“, - sakė I. Mustafa.

Per bendrą spaudos konferenciją premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad Lietuva parems Kosovo narystę UNESCO.

Lietuvoje lankosi pirmą kartą

Pirmadienį Lietuvoje su darbo vizitu pirmą kartą lankosi Kosovo ministras pirmininkas I. Mustafa.
Jis su premjeru A, Butkevičiumi aptaria ir Kosovo vykdomas eurointegracines reformas ir tolesnius jų planus. Taip pat susitikime bus kalbama apie Belgrado-Prištinos dialogo susitarimų įgyvendinimą.

„Jo (vizito) tikslas – aptarti dvišalių santykių plėtojimo galimybes ir siekti ES šalių paramos europinės integracijos procese“, - BNS sakė A. Bukevičiaus atstovė spaudai Evelina Butkutė - Lazdauskienė.

I.Mustafa Lietuvoje taip pat susitinka su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene, užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi.

Kosovas, kurio dauguma gyventojų yra albanai, 2008-aisiais vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, kurią Belgradas griežtai atsisakė pripažinti ir tebelaiko Kosovą savo pietine provincija.

Kosovo nepriklausomybę pripažino daugiau nei 100 šalių, tarp jų Jungtinės Valstijos ir dauguma Europos Sąjungos narių.

I.Mustafa yra nuosaikios proeuropietiškos Demokratų partijos narys. Valdžioje esanti jo atstovaujama politinė jėga susiduria su griežta opozicija, kuri reikalauja Vyriausybės atsisakyti sutarčių su Serbija dėl daugiau galių serbų dominuojamose Kosovo rajonuose suteikimo.
Opozicija taip pat nepalaiko ginčytinos sienos tarp Kosovo ir Juodkalnijos demarkavimo.