„Lietuvos žinios“ rašo, kad apžvalgininkai neabejoja: aiškios vizijos nebuvimas atima iš piliečių pasitikėjimo valstybe jausmą.

2030 metais Lietuva bus tarp dešimties pažangiausių Europos Sąjungos (ES) valstybių narių pagal gyvenimo kokybės indeksą (dabar - 23 vieta ES), laimės (20 vieta), demokratijos (22 vieta ES), darnios visuomenės (13 vieta), pasaulio konkurencingumo (17 vieta) bei globalizacijos (25 vieta) indeksus.

Tokią perspektyvą numatė valstybės pažangos strategiją "Lietuva 2030" prieš pusantrų metų kūrę politikai bei visuomenės atstovai. "Tai iššūkis mums visiems kuriant modernią ir saugančią savo nacionalinį tapatumą, stiprią ir pasauliui atvirą Lietuvą", - "Lietuvos žinioms" sakė Premjeras Algirdas Butkevičius. Jis šiuo metu vadovauja vyriausybinei Valstybės pažangos tarybai, koordinuojančiai strategijos įgyvendinimą.

Tuo tarpu istoriko profesoriaus Alfredo Bumblausko nuomone, „mes, kaip valstybė, esame bala su daug varlių“.

"Atkreipkite dėmesį: niekas apskritai šiandien nesvarsto, į ką orientuojamės. Lyg ir žinome, kad einame iš Rytų Europos. Iš komunizmo. Bet ar tai gerai ir ką tai reiškia, kokių bruožų atsisakome ir kokių - norime? Atrodo, intuityviai tai lyg ir jaučiame. Bet kokiu būdu mes norime integruotis į Vakarus? Dabar elgiamės labai keistai: istoriškai vienintelis mūsų kelias į Vakarus buvo per Lenkiją, bet patys pradėjome jį kapoti, žinoma, šiek tiek ir su brolių lenkų pagalba. Tai ir viskas", - LŽ sakė A. Bumblauskas.

Jis 2010-aisiais po pirmojo posėdžio pasitraukė iš Valstybės pažangos tarybos, rengusios strategiją "Lietuva 2030". Daugiau kaip 1 000 piliečių pateiktų idėjų pagrindu sukurta strategija "Lietuva 2030", inicijuota Andriaus Kubiliaus vadovautos centro dešinės Vyriausybės, skelbia, kad "Lietuva - sumani šalis, kurioje gera gyventi ir dirbti".

Kauno technologijos universiteto profesorius Algis Krupavičius Lietuvos ateities vizijoje pasigenda realių tikslų ir žemiškesnių kriterijų, leidžiančių įvertinti visuomenės savijautą, gyvenimo kokybę.

"Visuomenė, manau, labiau pasitikėtų savo šalimi, jei aiškiai žinotų, kur mes einame. Dabar nuotaikos yra išties prieštaringos. Pavyzdžiui, šį rudenį Lietuvoje atlikome Europos socialinį tyrimą. Dabar, kaip ir 2009-2011 metais, buvo užduodamas klausimas, ar žmonės domisi politika. Gauti rezultatai rodo, kad ankstesnių tyrimų metu besidomintys politika nurodė 30-35 proc. apklaustųjų, o šįmet teigiamai į šį klausimą atsakė 21 proc. Politikų pirminė pareiga ir yra suformuluoti tikslus bei vertybes ir vesti visuomenę jų link. Man pastaruoju metu Lietuvos politika primena klaidžiojimą rūkuose", - sakė jis.