Nors dar šiemet gegužę Klaipėdos meras Vytautas Grubliaukas ir Karinių jūrų pajėgų atstovai pasirašė sutartį, kurioje numatyti uostamiesčio savivaldybės ketinimai perimti „Kuršį“, apie tokį perdavimą niekas garsiai nebekalba.

Pavojaus varpais ėmė skambinti nurašomo karinio laivo „Kuršis“ perėmimo iniciatyvinės grupės vadovas Kęstutis Oginskas.

Jis uostamiesčio Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisiją antradienį patikino, kad tiek Karinės jūrų pajėgos, tiek Krašto apsaugos ministerija atsitvėrė tylos siena. „Paskutiniajame rašte, kurį gavau iš Krašto apsaugos ministerijos, teigiama, kad „Kuršis“ bus nurašytas kitų metų pradžioje, tada esą ir bus priimti sprendimai dėl jo likimo. O gal jo visai nenurašys, gal Lietuva rengiasi kariauti ir laivas reikalingas?“ – garsiai svarstė K.Oginskas.

Idėja iš Karinių jūrų pajėgų perimti nurašomą laivą „Kuršis“ sklando jau bene dvejus metus. Klaipėdos savivaldybėje net sudaryta speciali darbo grupė, kuri ieško vietos Danės upėje, kur geriausia laivą būtų švartuoti.

Idėjos iniciatoriai norėtų, kad „Kuršis“ būtų prišvartuotas prie Danės krantinės, esančios netoli Biržos tilto, prieš sudegusį „Baltijos“ kino teatrą.

Tačiau savivaldybės komisiją pasiūlė „Kuršį“ švartuoti Danės krantinėje už burlaivio „Meridianas“, taip esą kuriant savotišką istorinių laivų krantinę.

„Mums dabar jau net nebesvarbu, kur „Kuršis“ bus švartuojamas. Svarbiausia, išsiaiškinti, ar jis tikrai bus perduotas miestui, o savivaldybė tada jį galės perleisti iniciatyvinei grupei“, - pabrėžė Jūrinių ir vidaus vandenį reikalų komisijos pirmininkas Valerijos Bernotas.

Todėl jis pasiūlė į kitą posėdį pasikviesti Karinių jūrų pajėgų atstovus, kad šie aiškiai įvardytų ketinimus, susijusius su laivu „Kuršis“.

Jame, kai jau buvo sutarta, kad laivas bus perduotas miestui, iniciatyvinė grupė išsakė idėją įrengti edukacinę ekspoziciją ir viešbutį jaunimui, nes išlaikyti laivą reikės lėšų.

Preliminariai skaičiuojama, jog karinį laivą „Kuršis“ pritaikyti civilių poreikiams – edukacijai ir apgyvendinimui – gali prireikti 2 mln. litų.

„Manau, kad savivaldybė iš viso neturėtų kištis. Yra iniciatoriai, kurie nori, kad „Kuršis“ puoštų miestą, jie nori juo rūpintis, tai tegul ir bendrauja su Krašto apsaugos ministerija. Prisimenu tokį pavyzdį, kad, atrodo, 1990 metais savivaldybė sutiko savo nuosavybėm perimti penkis karinius katerius, tai paskui penkerius metus ieškojome, kur juos „iškišti“, - savo nuomonę išsakė komisijos narys Algirdas Grublys.

Lietuvos karinėse jūrų pajėgose laivas „Kuršis“ tarnavo nuo 2001 metų – buvo naudojamas minų paieškai jūroje, dalyvavo tarptautinėse karinėse pratybose.

Priešmininis laivas yra statytas Vokietijoje 1959 metais. Jo korpusas – medinis, ilgis – 49 metrai.

Tarnybą baigęs karinis laivas negali būti parduotas – jį galima perduoti kitai valstybės institucijai arba utilizuoti.