„Krizės laikotarpiu valstybei trūko lėšų sąžiningai atlyginti už valstybės garantuojamą teisinę pagalbą teikiančių advokatų darbą. Šiais metais pirmą kartą nuo 2008 m. šių skolų nebeliko. Skolos antrinę teisinę pagalbą teikiantiems advokatams siekė nuo 77 tūkst. eurų 2008 m. iki 1,62 mln. eurų 2013 m. Krizės laikotarpiu šios skolos susidarė sumažinus biudžetinį finansavimą bei dėl to paties sunkmečio mažėjant gyventojų pajamoms, daugėjant teisinių ginčų, kuomet didėjo nemokamos teisinės pagalbos poreikis“, - pranešime spaudai sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Skolos advokatams pradėjo mažėti 2014 m., kuomet smarkiai buvo padidintas finansavimas antrinei teisinei pagalbai ir skirta 5,3 mln. eurų. Pernai ir šiemet valstybės biudžete skirta 6,7 mln. eurų antrinei teisinei pagalbai teikti.

„Skolos advokatams dydis 2013 metais buvo išaugęs iki beveik 1,5 milijono eurų. Džiaugiamės, kad Teisingumo ministerija rado lėšų atlyginti advokatams už jų jau suteiktas paslaugas ir taip panaikinti skolą. Tikėtis kokybiškos paslaugos galima tik tuomet, kai už paslaugą laiku ir tinkamai atsiskaitoma“, - teigia Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė.
Antrinė teisinė pagalba apima procesinių dokumentų rengimą, gynybą ir atstovavimą administracinėse, civilinėse, baudžiamosiose bylose ir vykdymo procese bei išlaidų, susijusių su bylos nagrinėjimu, atlyginimą.
„Prie lėšų taupumo prisidėjo ir valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybų reforma, kuomet penkios valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos didžiuosiuose miestuose buvo sujungtos į vieną tarnybą įsteigiant šios tarnybos skyrius Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje“, - pažymi J. Bernatonis.

Šiuo metu antrinę teisinę pagalbą nuolat teikia 65 advokatai, o esant poreikiui ją gali dar teikti 462 advokatai.

Taip pat asmuo, kuriam skiriama antrinė teisinė pagalba, pats gali pasirinkti advokatą, tačiau šis turi sutikti tokią pagalbą teikti valstybės nustatytais įkainiais.