Taip nusprendė Vilniaus apygardos teismas, panaikinęs apylinkės teismo paskelbtą apkaltinamąjį nuosprendį. R. Gaidienės ir jai atstovavusio advokato Algimanto Kliunkos apeliacinius skundus patenkinusi teisėjų kolegija pabrėžė, kad ekspertės veiksmuose nebuvo tyčios, be to, neįrodyta, jog savo veiksmais ji padarė didelės žalos valstybei.

Pasak teismo, R. Gaidienės veiksmuose nesant nusikalstamos veikos sudėties negali būti priimtas apkaltinamasis nuosprendis.

Apylinkės teismas buvo nusprendęs, kad ekspertė esą neteisėtai suteikė slaptą informaciją apie namuose per gimdymą mirusios mergytės mirties priežastį ir taip piktnaudžiavo tarnybine padėtimi. Už tai 38 metų R. Gaidienei buvo skirta 15 MGL dydžio (1 950 litų) bauda.

Vilniaus apygardos teismo verdiktas įsiteisėjo nuo jo paskelbimo. Tiesa, prokurorai dar galės rašyti kasacinį skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT), jeigu su šiuo nuosprendžiu nesutiks.

Šiuo metu prokurorai atlieka ikiteisminį tyrimui dėl kūdikių gimdymo ne gydymo įstaigose, kai po gimdymo namuose mirė vaikai, o gimdyvėms buvo padaryti sunkūs sveikatos sutrikdymai.
Įtarimai sunkiu sveikatos sutrikdymu, dokumentų suklastojimu, antspaudo, spaudo ar blanko suklastojimu, neteisėtu vertimusi ūkine, komercine ar profesine veikla, piktnaudžiavimu, nesunkiu sveikatos sutrikdymu įteikti keturioms namuose gimdymus priėmusioms medikėms.

Prokurorai įtaria, kad vilnietės Jurgita Inga Švedienė ir Dalia Jakaitė šia veikla užsiima Lietuvoje ir už jos ribų nuo 1992 metų.

Tirdami vienos mergaitės mirtimi pasibaigusį gimdymą, pareigūnai klausėsi gimdymus priėmusių medikių pokalbių telefonu. Būtent iš jų paaiškėjo, kad J. I. Švedienės ir D. Jakaitės pažįstama teismo medicinos ekspertė R. Gaidienė galėjo atskleisti slaptus duomenis.

Tuo metu R. Gaidienės kolega ekspertas Sigitas Laima iš prokurorų buvo gavęs nurodymą nustatyti tikslią vieno kūdikio mirties išvadą. Ekspertas tyrimą jau buvo atlikęs ir surašęs išvadą, kuri buvo saugoma specialioje Valstybinės teismo medicinos tarnybos Vilniaus skyriaus patalpoje.

Tai sužinojusi R. Gaidienė praėjusių metų vasario 1-ąją atvyko į darbovietę, nors tuo metu buvo vaiko priežiūros atostogose, ir patekusi į tarnybines patalpas susipažino su S. Laimos atlikto tyrimo išvada.

Joje pateiktus duomenis R. Gaidienė tą pačią dieną telefonu perdavė I. J. Švedienei, o po kelių dienų – ir D. Jakaitei. Sužinojusios, kad kūdikio mirties priežastis yra plaučių uždegimas, histologiškai rasta pūlių bei kad nurodytas kvėpavimo nepakankamumas, įtariamosios turėjo galimybę iš anksto pasiruošti apklausai policijoje.

R. Gaidienė neneigė, kad perdavė informaciją, tačiau teisinosi, jog taip pasielgdama nieko blogo nepagalvojo.

„Nepagalvojau apie jokią inkriminuojamą veiką, nemaniau, kad šis atvejis yra susietas su teisėsauga“, – gydytoja sakė, jeigu būtų žinojusi, jog kūdikio mirties priežastis aiškinasi pareigūnai, ji jokiu būdu nebūtų atskleidusi mergytės mirties priežasties.

„Šie kaltinimai mano atžvilgiu akivaizdžiai perdėti, pripažįstu, kad nusižengiau vidaus konfidencialumo nuostatoms, tačiau tikrai to nedariau tyčia, tuo labiau nesiekiau, jog būtų sumenkintas valstybės autoritetas, padaryta žala ar pakenkta ikiteisminiam tyrimui“, – sakė R. Gaidienė.

„Tai pamoka tokia, kad gyvenime daugiau niekada nieko nesakysi, tylėsi, kaip vandens į burną prisisėmęs“, – patikino ji.