„Išsiaiškinus teisėjų poreikius, kitų metų teisėjų mokymų programose papildomas dėmesys skirtas ne tik teisėjų profesinių žinių gilinimui, bet ir bendrųjų gebėjimų stiprinimui: bendravimo su skirtingą negalią turinčiais asmenimis ir jų poreikių užtikrinimo įgūdžiams, komunikavimo su žiniasklaida pagrindams, mokymams socialinės apsaugos, savireguliacijos ir streso valdymo temomis. Taip pat numatyti nauji specializuoti seminarai apie darbą su Lietuvos teismų elektroninių paslaugų portalu E.teismas.lt“, – teigia Reda Molienė, NTA direktoriaus pavaduotoja, atliekanti direktoriaus funkcijas.

Viena iš mokymo organizavimo naujovių ta, kad nuo sausio mėn. visų kompetencijų ir visų pakopų teismų teisėjams skirti seminarai bus vedami NTA mokymo centre (Molėtuose) ir pačioje NTA (Vilniuje).

Beveik pusė patvirtintų mokymo programų yra modulinės. Tai reiškia, kad mokymai vyks atskirais seminarais. Teisėjai galės rinktis, kuriuose tam tikros programos mokymuose norėtų dalyvauti. Visus modulius turės išklausyti tik įvadinių mokymų programos dalyviai – pirmą kartą paskirti apylinkių teismų teisėjai ir savireguliacijos įgūdžių norintys įgyti teisėjai.

Teisėjo profesiją pasirinkusiems teisininkams bus siekiama suteikti papildomų žinių, reikalingų nagrinėjant civilines, baudžiamąsias, administracinių teisės pažeidimų bylas. Mokymų metu teisėjai įgis teorinių žinių ir praktinių įgūdžių, kaip valdyti save stresinėse situacijose, tobulins taisyklingą lietuvių kalbos vartoseną teismo procesiniuose dokumentuose.

NTA praneša, kad mokymuose bus aptariami ir teisėjų elgesiui keliami etikos reikalavimai, supažindinama su interesų konfliktais teisėjo veikloje.

Astkirai tikslinei grupei – šalies teismų vadovams – numatyti nauji seminarai padės lavinti praktinius įgūdžius, reikalingus efektyviam teismo administravimui, strateginiam planavimui, biudžeto valdymui. Seminaruose teismų pirmininkai, jų pavaduotojai, skyrių pirmininkai sužinos apie Teisėjų etikos kodekso laikymosi kontrolės ribas ir būdus, teisėjų drausminės atsakomybės inicijavimą, korupcijos prevenciją, teismo įvaizdžio formavimą ir krizių valdymą, kokybės vadybą teismuose.

2014 metų teisėjų mokymų programos rengtos, atsižvelgus į teisėjų mokymosi poreikį, teismų savivaldos institucijų, ekspertinių įstaigų, universitetų, valstybės įstaigų siūlymus.