„Nors šios komisijos dirba atskirai, jų veikla stipriai susijusi, todėl būtinas glaudus bendradarbiavimas. Labai svarbu, kad Nuolatinės teisėjų veiklos vertinimo komisijos (NTVVK) rengiama išvada būtų kuo išsamesnė ir veiksminga teisėjų atranką vykdančios komisijos veikloje“, – pažymėjo NTVVK pirmininkas, buvęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Benediktas Stakauskas.

NTA pranešė, kad komisijų nariai diskutavo apie teisėjų vertinimo aspektus, kuriems būtina skirti daug dėmesio.

„Vertinant teisėjo veiklą, svarbu – ne tik įvertinti gautą statistiką ir duomenis apie teisėjo juristdikcinę veiklą, priimtų sprendimų stabilumą ar užsitęsusias bylas, bet ir įvertinti tai lėmusias priežastis“, – teigė prezidentės patarėjas Ernestas Rimšelis.

„Ilgą bylų nagrinėjimą dažnai lemia paskelbta įtariamųjų paieška, paskirta ekspertizė, tačiau plikuose skaičiuose to nesimato. Ne mažiau svarbu – pasižiūrėti, kodėl panaikinami teisėjo sprendimai aukštesnės instancijos teismuose – ar tai teisėjo aplaidumas, ar teisės aktų pasikeitimai“ – prezidentės patarėją papildė NTVVK narė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėja Virginija Volskienė.

Susitikime dalyvavęs Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos (PTAK) pirmininkas Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos docentas Eugenijus Laurinaitis susirinkusiųjų dėmesį atkreipė į tai, kad, vertinant teisėjo veiklą, svarbu ne tik nustatyti jo silpnąsias vietas, bet ir išryškinti gerus dalykus.

„Reiktų ne tik ieškoti trūkumų teisėjų veikloje, bet ir įžvelgti jų išskirtinumą, sukurtus precedentus, nagrinėjant bylas, įvertinti jų sukauptą patirtį. Apylinkių teismuose yra teisėjų, kurie ten dirba eilę metų, yra sukaupę didelę patirtį ir užsitarnavę autoritetą kolegų akyse, tačiau jiems trūksta postūmio ar paraginimo kilti karjeros laiptais“, – kalbėjo PTAK pirmininkas.

Komisijos nariai sutarė, kad teisėjų vertinime didelis vaidmuo tenka ir teismo pirmininkui.

„Matome, kad daugelio teismų pirmininkų teikiama medžiaga komisijoms apie teisėjų veiklą pakankamai pagerėjo. Čia atsispindi teisėjų individualios savybės, pažymimos detalės, kurios svarbios ne tik vertinant teisėjų veiklą, bet ir vykdant atranką”, – pažymėjo PTAK pirmininkas.

Bendrus komisijų susitikimus sutarta rengti reguliariai, į juos įtraukiant teismų pirmininkus, Prezidentūros ir NTA atstovus.