Ir net nesvarbu, kad tai jau ne pirmas kartas, kai tokie baisūs kaltinimai metami sutuoktiniui – prieš keletą metų šis vos neišžagino tame pačiame kaime gyvenančios neįgalios nepilnametės.

Išniekinta ir atstumta. Nereikalinga.

Taip jaučiasi viename Aukštaitijos miestelyje gyvenanti šešiolikmetė, kurią tėvas išžagino tris kartus. Pirmą kartą tada, kai jos motina buvo išvežta į ligoninę – čia ji gimdė šeštąjį savo vaiką. Antrą kartą – po kelių dienų, kai mama su mažuoju broliuku buvo išvažiavusi pas gydytojus, o trečiąkart – miške, į kurį buvo išėjusi grybauti.

„Kiekviena vaikų seksualinio prievartavimo istorija sukrečia, matau daug skausmo, nevilties, savigraužos – bet kokiais žodžiais apibūdinti situacijas, kai tikras tėvas, ištaikęs momentą, plėšia nuo savo vaiko drabužius ir grąsindamas santykiauja?“ – apie šokiruojančioje byloje nustatytus faktus kalbėjo Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro (KOPŽI) vadovė Kristina Mišinienė.

Pasak jos, šioje širdį draskančioje istorijoje nukentėjo ne tik tėvo išniekinta nepilnametė, bet ir jos motina, iš baimės niekaip nenorėjusi pripažinti pačio baisiausio fakto, kad jos vyras žagina savo dukrą, ir kiti kartu augantys vaikai, prieš kuriuos neblaivus tėvas nuolat smurtaudavo.

Žinojo, bet nieko nedarė

Apie tai, kad viename Aukštaitijos miestelyje gyvenanti šešiolikmetė patyrė seksualinę prievartą, pareigūnai sužinojo ne iš nukentėjusiosios – ši net nesuprato, jog gali kreiptis pagalbos į policiją. Apie tai pareigūnams nieko nepranešė ir mergaitės motina, kuri nepatikėjo savo dukra. Priešingai, ji net pyko, kad dukra išsigalvoja tokius dalykus.

Kai motina apie tai papasakojo savo vyrui, mergaitė šį pokalbį netyčia išgirdo – supratusi, kad jos gyvenimas taps dar didesniu košmaru, nepilnametė ryžosi blogiausiam ir bandė nusižudyti.

Žinia, kad tėvas išžagino savo dukrą, socialinius darbuotojus pasiekė iš kitų kaimo gyventojų – nepilnametė apie tai buvo prasitarusi kitiems žmonėms, su kuriais palaikė artimus ryšius. Apie tai nieko net nežinojo paauglės draugas, nors staiga pasikeitęs jos elgesys išdavė, kad kažkas yra negerai.

„Ji man sakydavo, kad nenori nakvoti namuose, nes bijo tėvo“, – vėliau policijos pareigūnams nurodys nepilnametės draugas. Kad ji vengia tėvo, vaikino nė kiek nestebino – visame kaime buvo žinoma, kad šis smurtauja prieš savo vaikus.

Apie tai turėjo žinoti ir Vaiko teisių tarnybos darbuotojai, kurie šeimą buvo įtraukę į socialinės rizikos šeimų sąrašą dėl socialinių įgūdžių stokos, girtavimo ir tėvų tarpusavio muštynių. Žinojo, bet nieko nedarė – tik retkarčiais užsukdavo į namus pasižiūrėti, kaip gyvena. O jeigu visi gyvi, reiškia, gyvena gerai.

Tik tada, kai paaiškėjo, kad tėvas išžagino savo dukrą, vaikų gerove rūpintis privalantys valstybės tarnautojai susigriebė – taip negali būti. Ir ėmė klausinėti, ar tėvas negalėjo nuskriausti ir kitų savo vaikų. O tada paaiškėjo, kad keturiolikmetį sūnų tėvas buvo prilupęs prie namų esančiame garaže – hidrauline žarna su metaliniu antgaliu vožė į galvą. Tiesa, apie tai nepilnametis bijojo pasakyti net medikams – ligoninėje, kai buvo siuvama žaizda, vaikas melavo, kad nugriuvo nuo laiptų.

Tėvo bijojo visą gyvenimą

Pasklidus kalboms apie tėvo prieš dukrą panaudotą seksualinę prievartą, nepilnametė papasakoti apie tai, kas vyko namuose be jokių liudytojų, ryžosi ne iš karto – ji bijojo, kad bus dar labiau atstumta motinos, o tėvas, jeigu jo kaltė nebus įrodyta, ją visiškai vieną išvarys iš namų. Tačiau išdrįso.

Nepilnametė per apklausą sakė, kad pirmą kartą tėvas ją išžagino tuomet, kai mama buvo išvažiavusi į ligoninę gimdyti broliuko. „Tada visi namuose miegojo, o aš dar žiūrėjau televizorių“, – sakė ji.

Nors bandė priešintis, bet nesugebėjo – ne tik dėl to, kad tėvas yra stipresnis, bet ir dėl didžiulės baimės. „Tėvo bijojau visą gyvenimą, nes jis agresyvus, dažnai mušdavo“, – sakė paauglė, kuriai tai buvo pirmas kartas.

Antrasis buvo lygiai toks pats – namuose vėl nebuvo mamos, nes ši ką tik gimusį broliuką buvo išvežusi patikrinti pas gydytojus. „Aš jį stūmiau, sakiau, kad nelįstų, bet jis vis tiek tai darė“, – nedrąsiai per apklausą kalbėjo nepilnametė.

O trečią kartą ji buvo išžaginta miške, kai su tėvu buvo išvykusi grybauti. „Tėvas miške prie manęs pradėjo lįsti, liepė rengtis, – sakė paauglė. – Prašiau važiuoti namo, bet jis, beveik rėkdamas, vis tiek liepė rengtis.“

Nepilnametę dukrą tėvas išžagino tris kartus 10 dienų laikotarpyje.

Prisipažinimas, kuris šokiruoja: negalėjau savęs kontroliuoti

Seksualine prievarta prieš dukrą apkaltintas 37 metų tėvas net nebandė neigti, kad ją išžagino.

„Pripažįstu, kad tokie santykiai tarp tėvo ir dukters yra nenormalūs, – per apklausą sakė jis. – Dukrą žaginau, nes mane užvaldydavo noras ir aš nesusivaldydavau.“

Vyras sakė, kad dėl tokio savo elgesio dukros atsiprašė. „Sakiau jai, kad negerai pasielgiau ir atsiprašiau, – tikino jis. – Po visų šitų įvykių ji tapo nervingesnė, ėmė manęs vengti, mažiau bendraudavo ir su mama. Suprantu, kad labai blogai pasielgiau, dėl to gailiuosi.“

„Susivaldyti“ negalėjęs tėvas pareigūnams aiškino, kad šešiolikmetę dukrą žagino būdamas blaivus.

„Anksčiau girtaudavau, smurtaudavau prieš žmoną, diržu mušdavau vaikus, juos bardavau, apšaukdavau, todėl vaikai manęs bijojo, gal dėl to dukra manęs bijojo ir nesugebėjo pasipriešinti tuo metu, kai ją žaginau“, – teigė vyras.

Kad jis išties su vaikais elgėsi labai šiurkščiai ir jo visi vaikai bijojo, pareigūnams pripažino ir sutuoktinė. „Jis vaikus mušdavo, pravardžiuodavo, žemindavo, man dažnai tekdavo vaikus užstoti prieš vyrą“, – sakė moteris, kuri taip pat ne kartą patyrė sutuoktinio smurtą.

Nepilnametės motina negalėjo pasakyti, kodėl nepatikėjo dukra, kai ši pasakė, jog ją tėvas išžagino. „Tada su dukra dėl kažko susiginčijau, kai ji pasakė, kad tėvą pasodins į kalėjimą, nes jis ją išžagino – aš tuo nepatikėjau ir vyrui papasakojau, ką apie jį kalba dukra“, – per apklausą sakė motina.

Vis dėlto, ji pripažino, kad pastaruoju metu dukra buvo labai pasikeitusi – ėmė neįprastai šiurkščiai elgtis, atsikalbinėjo. Ir tai tęsėsi net apie mėnesį.

Už tai, kad tris kartus išžagino savo dukrą ir sumušė savo sūnų, Aukštautijos gyventojas buvo nuteistas 5 metų 4 mėnesių laisvės atėmimo bausme. Ją nuteistasis jau atlieka pataisos namuose.

„Nukentėjusioji buvo tris kartus išžaginta savo tėvo – vieno artimiausių žmonių, privalėjusių ja rūpintis, jai tai buvo pirmoji lytinių santykių patirtis, – paskelbė bylą išnagrinėjęs teismas. – Po šių nusikaltimų nukentėjusioji save žalojo – skutimosi peiliuku susiraižė rankas, dėl to buvo gydoma ligoninėje. Čia ji išsakė emocinius sunkumus, būdingus patirtam stipriam stresui, jos praeityje daug neperdirbtos trauminės patirties, neleidžiančios saugiai gyventi dabartyje, taip pat nustatyti nerimo, kaltės, baimės jausmai, bendravimo ir adaptacijos sutrikimai, sutrikę santykiai su artimiausios aplinkos žmonėmis, nukentėjusiąją vargino įkyrios mintys ir prisiminimai.“

Vyrui tai jau buvo šeštasis teistumas. Prieš penkerius metus jis buvo nuteistas dėl pasikėsinimo lytiškai santykiauti su penkiolikmete – ši mergaitė buvo atėjusi į svečius pas vyro vaikus. Buvo nustatyta, kad jis mergaitę nusitempė į kambarį, kur bandė išprievartauti, bet jam sukliudė netikėtai į namus grįžusi sutuoktinė.

Po šio įvykio nukentėjusioji patyrė didelį stresą, jai ilgą laiką teko gydytis ligoninėje.

Kaimynai pasigarsina televizorių, kad negirdėtų klyksmų

Tuo metu nuo tėvo nukentėjusiai šešiolikmetei ilgą laiką buvo teikiama psichologinė pagalba. Nors mergaitės sveikatos būklė pagerėjo, tačiau ji dar ilgą laiką jaus stipraus patirto streso padarinius.

Kurį laiką namuose negyvenusi nepilnametė neseniai vėl grįžo į gimtąjį kaimą – pas mamą. O apie tėvą nenori nė girdėti.

„Šioje skaudžioje istorijoje yra daug mums visiems užkoduotų atsakymų, nors ir kokie jie nemalonūs būtų girdėti, – sako KOPŽI, kurio darbuotojai rūpinosi nepilnamete, vadovė K. Mišinienė. – Visų pirma – šeimoje vyko nuolatinis, negailestingas smurtas vaikų ir žmonos atžvilgiu. Moteris buvo mušama taip, kad nepasikeldavo iš lovos ilgą laiką, tačiau tiek socialiniams drabuotojoms, tiek pareigūnams užtekdavo to jau tapusiu klasikiniu paaiškinimu – „nukritau nuo laiptų“.

Kristina Mišinienė
Vaikai gyveno nuolatinėje siaubo būsenoje, kaip jie patys sakė, „mes bijojome net tėvo žvilgsnio“ – tačiau nei kaimynai, nei mokykla čia šiukštu nieko nepastebėjo.

Buvo žinoma, kad save šeimos tėvu vadinęs vyras jau buvo teistas už neįgalios nepilnametės išžaginimą (!), tačiau neatsirado nei vienos tarnybos, kuri būtų pasidomėjusi, kaip jis gyvena laisvėje, ar nepatiria grėsmės vaikai iš jo aplinkos. Siaubūno apetitas augo. Nebeužteko terorizuoti vaikus, galima smagintis prievartaujant.

Norime efektyvios smurto artimoje erdvėje prevencijos? Tada išnagrinėkime konkrečius atvejus, išgirskime atsakymus, kodėl vaikai ir moterys mušami nesiskundžia, kodėl tarnybos vis laukia „signalų“, o kaimynai pasigarsina televizorių, kad negirdėtų klyksmų? Ir kodėl prievartautojas metų metais vis nuožmesnis, o mes vis bejėgiškesni?“