Prezidentūra, įvertinusi Lietuvos teismų sistemos darbo efektyvumą bei įvairių grandžių teismams tenkanti darbo krūvį, mano, kad jau artimiausiu metu Aukščiausiajame Teisme būtų galima atsisakyti net trijų teisėjų etatų.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkė, laikinai einanti ir teismo pirmininko pareigas Sigita Rudėnaitė DELFI sakė, kad teisėjai palaiko šalies vadovo poziciją.

„Suvokiant būtinybę visos teismų sistemos išteklius naudoti kuo racionaliau, galimybė sumažinti kasacinio teismo teisėjų skaičių nepakenkiant bylų nagrinėjimo kokybei ir terminams, yra, todėl manome, kad jau nuo gruodžio 1 d. Aukščiausiojo Teismo teisėjų skaičius galėtų būti mažinamas iki 33, o nuo 2020 m. birželio 1 d. – iki 32“, – sakė S. Rudėnaitė.

Prezidento vyriausiosios patarėjos Jūratės Šovienės nuomone, sumažinus teisėjų skaičių, kasacinis teismas ir toliau dirbtų optimaliu režimu.

„Europos Sąjungos kontekste Lietuva mažiau išsisskirtų iš kitų valstybių narių (kuriose gyventojų skaičiui tenka reikšmingai mažesnis aukščiausiųjų teismų teisėjų skaičius nei Lietuvoje), o sutaupytos lėšos galėtų būti naudojamos didinant teisėjų skaičių kituose teismuose, kuriuose yra neproporcingai dideli darbo krūviai, pavyzdžiui, didžiųjų miestų apylinkių teismuose ar administraciniuose teismuose“, – teigiama Aukščiausiajam Teismui atsiųstame Prezidentūros rašte.

Pasak J. Šovienės, viena iš pagrindinių priemonių, užtikrinančių teismų sistemos darbo efektyvumą, yra lankstūs ir operatyviai priimami sprendimai dėl teisėjų etatų skaičiaus padidinimo ar sumažinimo teismuose.

„Laiku ir tinkamai sureagavus į rodiklių kitimo tendencijas, būtų išvengta nepageidaujamų neigiamų pasekmių ne vienam konkrečiam teismui, o visai teismų sistemai“, – pabrėžė šalies vadovo vyriausioji patarėja teisės klausimais.

Teismų sistemos duomenimis, 2014-2019 metais Aukščiausiajame Teisme nuosekliai mažėjo visų rūšių skundų ir prašymų skaičius, šiuo laikotarpiu teismas išnagrinėjo mažiau bylų, o jų nagrinėjimo trukmė – 170 dienos.

Prezidentūros nuomone, tokia statistika rodo, kad Aukščiausiasis Teismas galimai turi reikšmingų neišnaudotų vidinių rezervų.

Teismų įstatyme numatyta, kas Aukščiausiojo Teismo teisėjų skaičių nustato Seimas prezidento teikimu, pasiūlius Aukščiausiojo Teismo pirmininkui. Teisės aktuose nustatyta, kad kasaciniame teisme yra 35 teisėjų etatai. Šiuo metu šiame teisme yra du laisvi teisėjų etatai, o nuo kitų metų sausio 17 dienos atsilaisvins dar vienas.

Šiuo metu taip pat yra laisvas Aukščiausiojo Teismo pirmininko etatas.