Dėl įkalinimo įstaigoje įvykusio nelaimingo atsitikimo nukentėjusio mažamečio berniuko motina kreipėsi į teismą ir siekia iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Pravieniškių pataisos namų, prisiteisti patirtą turtinę ir neturtinę žalą.

Panevėžyje gyvenanti vaiko motina pareiškime teismui nurodė, kad dar praėjusių metų birželio 19 d. nuvyko į Pravieniškių pataisos namus, kur įvyko pasimatymas su čia bausmę atliekančiu vaiko tėvu.

„Pasimatymo metu berniukui buvo nuplikytos rankos jam naudojantis tualete įrengtu praustuvu“, – teigiama ieškinyje teismui.

Medikai nustatė, kad mažametis patyrė riešo ir plaštakos ne visos odos storio nudegimą (pūslės, epidermio netekimas), jam taip pat diagnozuotas abiejų plaštakų nugarinio paviršiaus nudegimas.

Vaiko motina iš valstybės prašo jo naudai priteisti 5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą, o jai pačiai – 70 Eur turtinės ir 2 tūkst. Eur neturtinės žalos atlyginimą.

Šią bylą pagal ieškovės gyvenamąją vietą nagrinės Panevėžio apylinkės teismas, nusprendė Specialioji teisėjų kolegija bylos rūšinio teismingumo bendrosios kompetencijos ar administraciniam teismui klausimams spręsti – šią kolegiją sudaro Lietuvos Aukščiausiojo ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjai. Į juos kreipėsi Regionų apygardos administracinio teismo Panevėžio rūmai – teismas prašė išspręsti rūšinio teismingumo klausimą.

Anot administracinio teismo, byloje reikalavimą dėl neturtinės ir turtinės žalos atlyginimo iškėlė ne pataisos įstaigoje bausmę atliekantis asmuo, o asmenys, atvykę į pataisos įstaigos pasimatymo patalpoje nustatyta tvarka organizuojamus susitikimus su laisvės atėmimo bausmę atliekančiu nuteistuoju.

Specialioji teisėjų kolegija nutarė, kad teisme iškeltą bylą turi nagrinėti bendrosios kompetencijos teismas, nes ieškinys yra susijęs su bausmę vykdančios institucijos, kaip statinių ir juose esančių inžinerinių sistemų valdytojo, atsakomybe už žalą, kilusią dėl karšto vandens sistemų galimų trūkumų ar gedimų.

Lietuvos valstybei atstovaujantys Pravieniškių pataisos namai teismui nurodė, kad nesutinka su vaiko motinos pareikštomis pretenzijomis.

„Pagal pataisos įstaigoje galiojančias taisykles, už nepilnamečių lankytojų priežiūrą pasimatymo metu yra atsakingas asmuo, su kuriuo nepilnametis lankytojas atvyko į pasimatymą“, – nurodė įkalinimo įstaigos atstovai.

Pasak jų, šios taisyklės buvo žinomos abiem nepilnamečio tėvams – tiek kartu su vaiku į pasimatymą atvykusiai motinai, tiek bausmę dėl įvykdyto nusikaltimo atliekančiam berniuko tėvui.

„Vaikas buvo sužalotas ne dėl pataisos įstaigos vykdomų valdžios funkcijų, o dėl galbūt neužtikrinto pasimatymo patalpų tualete įrengtos karšto vandens tiekimo sistemos tinkamo ir saugaus eksploatavimo“, – atsiliepime į teismui pareikštą ieškinį nurodė Pravieniškių pataisos namai.

Pravieniškių pataisos namuose bausmę atlieka daugiau kaip 2 tūkst. nuteistųjų.