Globoti mergaitę siekia D. Kedžio sesuo Neringa Venckienė, nesutinkanti su žemesnių instancijų teismų išvada, jog negali būti ribojama vaiko teisė gyventi su tam pirmumo teisę turinčia motina.

Būtent pagal N. Venckienės kasacinį skundą bylą nagrinėja LAT – kadangi kyla klausimų dėl teisės taikymo, teismas sudarė išplėstinę septynių teisėjų kolegiją. Jai pirmininkauja Civilinių bylų skyriaus pirmininkė Sigita Rudėnaitė.

Teismas nerengia viešo posėdžio – N. Venckienės skundas nagrinėjamas rašytinio proceso tvarka, kai į posėdį nekviečiamas nė vienas proceso dalyvis, o tik teisėjai.

Teisėjos karjerą į politiką iškeitusi N. Venckienė siekia, kad jai būtų paskirta mažametės mergaitės globa ir taip būtų panaikintas Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimas nustatyti vaiko gyvenamąją vietą su motina. Šį sprendimą yra patvirtinęs Klaipėdos apygardos teismas.

„Tėvų teisės ir pareigos vaikams yra išimtinės, jos negali būti perleistos kitiems asmenims“, – yra pažymėjęs teismas.

„Šiuo atveju vaiko teisė ir interesas gyventi šeimoje, tai yra su biologine motina, atitinka geriausius vaiko interesus“, – nutartyje, kurią skundžia N. Venckienė, pabrėžė teismas. Pasak jo, įstatymas laiduoja vaikui teisę į šeimos ryšius bei gyvenimą kartu su tėvais – nors mergaitės motina L. Stankūnaitė yra saugoma pareigūnų, tačiau tinkamos vaiko gyvenimo sąlygos bus užtikrintos valstybės.

LAT savo sprendimą turėtų paskelbti tik po mėnesio – juo turėtų vadovautis ir analogiškus ginčus nagrinėjantys žemesnių teismų teisėjai.

N. Venckienė nėra mačiusi savo dukterėčios po garsiojo pareigūnų šturmo Garliavoje – būtent per jį L. Stankūnaitė atgavo savo mergaitę.