Kovą Nacionalinė teismų administracija kreipėsi į Teisėjų tarybą, prašydama pritarti investicijų projekto techninio projekto sprendinių keitimui.

Praėjusiais metais buvo parengtas naujo 1287 kvadratinių metų ploto teismo pastato statybinis techninis projektas. Tų pačių metų liepos 17 dieną išduotas statybą leidžiantis dokumentas. Prieš rengiant techninį projektą suplanuota statyboms išleisti 1 mln. 781 tūkst. eurų, tačiau pagal techninį projektą jų kaina pakilo iki 2 mln. 482 tūkst. eurų.

Nacionalinė teismų administracija mano, kad parengto techninio projekto sprendiniai yra pertekliniai, neracionalūs ir brangūs, be to, vykdant teismų reformą ir apjungiant apylinkių teismus, sumažėjus darbuotojų skaičiui, pastatas būtų per didelis teismo poreikiams. Siūloma mažinti būsimo Ukmergės teismo pastato plotą.

Manoma, kad naujasis teismo pastatas galėtų būti apie 1020 kvadratinių metrų ploto.

„Sumažinus teismo pastato plotą iki nurodyto dydžio, taip pat atsisakant projekte numatytų brangių apdailos medžiagų, supaprastinant pastato konstrukcijas ir optimizuojant inžinerines sistemas, tačiau išlaikant pastatą energetiškai efektyvų ir funkcionalų, pirminiais skaičiavimais, būtų galima sutaupyti apie 20 proc. lėšų“, - teigia Nacionalinė teismų administracija.

Ji taip pat atkreipia dėmėsį, kad dėl pakeitimų turėtų būti keičiamas patvirtintas statinio techninis projektas, iš naujo reikės gauti statybos leidimą.

Manoma, kad naujasis Ukmergės teismo pastatas bus pradėtas statyti kitų metų pradžioje.

Nacionalinės teismo administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Živilė Navickaitė Babkin BNS sakė, kad siūlymą dar apsvarstys Teisėjų tarybos Biudžeto ir finansų komitetas. Jis pateiks savo išvadą.

2012 metų gruodį tuometiniame Ukmergės rajono teismo pastate buvo aptiktas didelis kiekis gyvsidabrio, į sienas įsigėrusių nuodingų garų koncentracija leistinas normas viršijo tūkstančius kartų. Teisėjai laikinai persikėlė dirbti kitur. Daugiau nei 690 kvadratinių metrų ploto 1786 metais statytas pastatas, kuriame jau nuo XIX amžiaus pradžios buvo įsikūręs teismas, šiuo metu tuščias.

Pernai specialistai didelių pavojingų kiekių senajame pastate nebeaptiko. Vis dėlto prieš nusprendžiant dėl miesto centre esančio pastato likimo turbūt bus atliktos papildomos ekspertizės.