Tai numatyta antradienį paskelbtame įstatyme, kuriuo ratifikuotas abiejų šalių Susitarimas, pranešė Nacionalinė teismų administracija.

Seimo priimtame įstatyme nustatytos institucijos, kurios įgaliotos vykdyti Susitarime nustatytas procedūras perduodant, pripažįstant ir vykdant teismų nuosprendžius. Kaip nurodoma kartu su įstatymo projektu pateiktame aiškinamajame rašte, Susitarimu ir jo ratifikavimu siekiama sudaryti palankias sąlygas efektyvesniam ir spartesniam bendradarbiavimui su Norvegijos Karalyste perduodant nuteistuosius.

„Priėmus įstatymą atsiradusios naujos teismų funkcijos apima ne tik sprendimų priėmimą, bet ir Susitarime numatytų susižinojimo su atsakingomis institucijomis Norvegijos Karalystėje procedūrų vykdymą. Įstatyme numatyta eilė  funkcijų, kurių  vykdymas teismuose pareikalaus papildomų žmogiškųjų išteklių. Taip pat teismams prireiks resursų vertimams ir kitoms organizacinėms išlaidoms, tačiau, nepaisant teisės akto derinimo metu teiktų pastabų, šis klausimas kol kas nėra išspręstas“, – pastebi Nacionalinės teismų administracijos direktorės vyriausiasis patarėjas Tomas Vaitkevičius.

Lietuvos ir Norvegijos Vyriausybių Susitarimas dėl nuosprendžių baudžiamosiose bylose, kuriais paskirtos laisvės atėmimo bausmės ar su laisvės atėmimu susijusios priemonės, pripažinimo ir vykdymo ratifikavimo įsigalios trisdešimtą dieną nuo datos, kurią Norvegijos Karalystei diplomatiniais kanalais bus pranešta apie jo ratifikavimą. Susitarimas bus taikomas tik galutiniams nuosprendžiams, priimtiems po jo įsigaliojimo datos.