Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Vitalius Jarmontovičius.

Vedybų sutartis yra sutuoktinių susitarimas, nustatantis jų turtines teises ir pareigas santuokos metu, taip pat po santuokos nutraukimo. Vedybų sutartis gali būti sudaryta iki santuokos įregistravimo (ikivedybinė sutartis), arba bet kuriuo metu po santuokos įregistravimo (povedybinė sutartis).

Vedybų sutartis turi būti sudaryta notarine forma. Ši sutartis ir jos pakeitimai turi būti įregistruoti vedybų sutarčių registre, kurį tvarko hipotekos įstaigos, šio registro nuostatų nustatyta tvarka. Keisti vedybų sutartį galima tik teismo leidimu. Reikia žinoti, kad vedybų sutarties pakeitimai neturi grįžtamosios galios.

Dėl ko galima tartis vedybų sutartyje?

Sutuoktiniai ar sužadėtiniai turi teisę vedybų sutartyje numatyti, kad turtas, įgytas tiek iki santuokos, tiek gyvenant susituokus, yra ar bus kiekvieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė, arba, kad turtas, kiekvieno sutuoktinio įgytas iki santuokos ir esantis jų asmenine nuosavybe, po santuokos įregistravimo tampa jų bendrąja jungtine nuosavybe.

Sutuoktiniai vedybų sutartyje gali susitarti, kad viena numatytų turto teisinio režimo rūšių (įstatymu nustatytas sutuoktinių turto teisinis režimas ar sutartimi nustatytas sutuoktinių turto teisinis režimas) bus taikoma visam turtui arba tik tam tikrai jo daliai (pvz., nekilnojamajam, kilnojamam turtui ir pan.).

Sutuoktiniai vedybų sutartyje gali susitarti tiek dėl esamo, tiek ir dėl būsimo turto teisinio režimo, t. y. kam priklausys konkretus turtas santuokos nutraukimo atveju. Taip pat galima susitarti, kokios kompensacijos gali reikalauti vienas sutuoktinis, jeigu santuoka iširs dėl kito sutuoktinio kaltės (pvz., neištikimybės ir pan.), arba su kuriuo iš sutuoktinių liks gyventi nepilnamečiai vaikai santuokos nutraukimo atveju.

Vitalius Jarmontovičius
Vedybų sutartyje taip pat galima aptarti teises ir pareigas, susijusias su turto tvarkymu, tarpusavio išlaikymu, dalyvavimu tenkinant šeimos poreikius ir išlaidas, turto padalijimo būdu ir tvarka, bei kitus klausimus, susijusius su sutuoktinių tarpusavio turtiniais santykiais.

Pažymėtina, kad sutuoktinių teisės tartis dėl sąlygų, numatytų tokio pobūdžio sutartyse, nėra beribės, kadangi sąlygos bendrąja prasme turi neprieštarauti imperatyvioms įstatymo normoms, viešai tvarkai ir gerai moralei (pvz., negalima tartis dėl sąlygų, kurios atima iš sutuoktinio teisę į išlaikymą arba atima teisę kreiptis į teismą).

Kokia tokios sutarties prasmė?

Šios sutarties pagrindinė prasmė yra išspręsti turto padalijimo klausimą skyrybų atveju ir palengvinti bei atpiginti skyrybų procesą. Esant vedybų sutarčiai, teismas, nagrinėjantis bylą dėl santuokos nutraukimo, nebesprendžia turto padalijimo klausimo, todėl pats teismo procesas vyksta greičiau ir žymiai pigiau, nes nereikia mokėti žyminio mokesčio dėl turto padalijimo.

Kita vertus, vedybų sutartis gali apsaugoti vieno iš sutuoktinių turtą nuo kito sutuoktinio kreditorių verslo žlugimo atveju ar paskatinti šeimoje elgtis sąžiningai tvarkant finansinius reikalus.

Apibendrintai galima teigti, jog vedybų sutartis apsaugo jūsų pagrįstus ir teisėtus interesus, sąžiningai santuokoje įgytą turtą, skatina pasidalinti turtą be didelių emocijų sutuoktinių sutikimu.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.