O vasarą mane patį prie parduotuvės užpuolė ir sumušė chuliganai: buvo prakirstas antakis, sulaužytas smilkinkaulio žvynas, sutrenktos smegenys. Deja, teismo priteistos 2 500 eurų kompensacijos už žalą sveikatai sulaukti niekaip negaliu. Bandžiau kreiptis į antstolį, bet antstolio kontoroje man pasakė, kad savo dokumentus turėsiu pats įkelti į specialią elektroninę sistemą arba kreiptis į Antstolių rūmus. Ar logiška tokia tvarka? Juk dėl žalos sodui nereikėjo du kartus kreiptis į policiją, jie patys viską sutvarkė.

Situaciją komentuoja ir pataria antstolė Jūratė Blažienė

Jei turite teismo vykdomąjį raštą, antrą kartą kreiptis į teismą nereikės

Daugeliu atvejų sulaukus palankaus teismo sprendimo tenka dar kartą kreiptis į teismą ir prašyti išduoti vykdomąjį raštą. Tačiau institucijų ir pareigūnų nutarimai administracinių nusižengimų bylose (tiek, kiek jie susiję su turtinio pobūdžio išieškojimais) pagal Civilinio proceso kodekso 646 str. priskiriami vykdomiesiems dokumentams. Būtent todėl ir policijos įstaiga, paskyrusi administracinę nuobaudą bei įpareigojusi atlyginti 100 eurų žalą, pateikė administracinio nusižengimo nutarimą vykdyti antstoliams, kai pažeidėjas neatsiskaitė.

Kaip įtvirtinta minėtame kodekso straipsnyje, teismas išduoda vykdomąjį raštą išieškotojui ir be jo prašymo tais atvejais, kai priteisiamas žalos, padarytos suluošinant ar kitaip sužalojant sveikatą, taip pat atimant maitintojo gyvybę, atlyginimas, kai konfiskuojamas turtas arba kai išieškomos pinigų sumos į valstybės biudžetą, kai išieškoma nusikalstama veika padaryta žala ir kai išieškomas išlaikymas. Taigi, kai teismas priteisia iš užpuolikų sveikatai padarytą žalą, kartu su įsiteisėjusiu teismo sprendimu nukentėjusiam asmeniui turėtų būti išduodamas ir vykdomasis raštas, kuris iš karto gali būti pateikiamas vykdyti antstoliui.

Daugeliu kitų atvejų, pavyzdžiui, prisiteisus kompensaciją iš buvusių nuomininkų už sugadintą buitinę techniką, dar reikėtų kreiptis į teismą dėl vykdomojo rašto išdavimo. Teismas neišduotų vykdomojo rašto be išieškotojo prašymo, o pati teismo nutartis nebūtų laikoma vykdomuoju dokumentu pagal Civilinio proceso kodekso 587 str. ir negalėtų būti priimama antstolių.

Nuo 2021 m. pradžios – nauja piniginių reikalavimų pateikimo antstoliams tvarka

Nors teismas ir išduoda žalą patyrusiam asmeniui vykdomąjį raštą, kreipimasis į antstolius dėl priteisto žalos atlyginimo išieškojimo yra paties nukentėjusiojo teisė ir rūpestis. Nuo 2021 m. pradžios vykdomieji dokumentai dėl reikalaujamų piniginių sumų išieškojimo antstoliams skirstomi centralizuotai. Todėl kreditorius turi kreiptis ne tiesiogiai į pasirinktą antstolį (kaip buvo iki 2020 m. pabaigos), bet pasirūpinti, kad jo naudai išduotas vykdomasis dokumentas reikiamu būdu būtų įkeltas į Antstolių informacinę sistemą. Rašytinių ir elektroninių vykdomųjų dokumentų pateikimo procedūros skiriasi. Naujoji vykdomųjų dokumentų pateikimo antstoliams tvarka įvesta įgyvendinant Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotus teisinio reguliavimo pakeitimus, pagal kuriuos visi nauji vykdomieji dokumentai dėl vieno asmens skolų turi būti pateikiami vykdyti tam pačiam antstoliui.

Kaip pateikti rašytinį vykdomąjį dokumentą?

Originalus popierinis vykdomasis dokumentas (ne kopija) dėl piniginių sumų išieškojimo siunčiamas arba pateikiamas Lietuvos antstolių rūmams šiuo adresu: Konstitucijos pr. 15, LT-09319 Vilnius. Kartu pateikiamas prašymas priimti vykdomąjį dokumentą vykdyti. Privatūs išieškotojai taip pat prašomi užpildyti fizinio arba juridinio asmens anketą Lietuvos Respublikos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo įgyvendinimo tikslais. Prašymo ir anketų formas galima parsisiųsti iš Lietuvos antstolių rūmų interneto svetainės: Lietuvos antstolių rūmų interneto svetainės..

Gautas rašytinis vykdomasis dokumentas Lietuvos antstolių rūmuose suskaitmeninamas. Skaitmeninė vykdomojo dokumento kopija, pasirašyta Lietuvos antstolių rūmų darbuotojo elektroniniu parašu, įkeliama į Antstolių informacinę sistemą. Suskaitmeninto vykdomojo dokumento popierinė forma ir išieškotojo prašymas su žyma apie suskaitmeninimą grąžinami vykdomąjį dokumentą išdavusiai institucijai. Antstolių informacinė sistema vykdomąjį dokumentą priskiria vienam iš antstolių, veikiančių toje veiklos teritorijoje, kurioje yra skolininko gyvenamoji, darbo ar nekilnojamojo turto buvimo vieta.

Kaip pateikti elektroninį vykdomąjį dokumentą?

Elektroninis vykdomasis dokumentas dėl pinigų sumų išieškojimo ir prašymas priimti vykdomąjį dokumentą vykdyti pateikiami internetu, jungiantis prie: Antstolių informacinės sistemos Elektroninės vykdomosios bylos portalo. Prisijungti ir pateikti dokumentus galima šiais būdais: naudojantis elektronine bankininkyste, mobiliuoju elektroniniu parašu arba kvalifikuotu elektroniniu parašu (sertifikatu; daugiau informacijos apie sertifikatą – tinklalapyje www.elektroninis.lt ) arba su asmens tapatybės kortele, jeigu kortelė turi tokią funkciją. Elektroninio dokumento pateikimo eiga : išsamiai aprašyta čia .

Svarbus reikalavimas: elektroninis vykdomasis dokumentas būtinai turi būti pasirašytas atsakingo asmens (dokumentą išdavusios institucijos arba Lietuvos antstolių rūmų atstovo) kvalifikuotu elektroniniu parašu ir suformuotas ADOC arba PDF formatu. Kitokio formato elektroninių dokumentų įkėlimas į Antstolių informacinę sistemą negalimas. Pačių kreditorių ar jų atstovų nuskenuoti ir elektroniniu būdu pasirašyti vykdomieji dokumentai nėra tinkamos skaitmeninės vykdomųjų dokumentų kopijos ir negali būti įkeliamos į Antstolių informacinę sistemą (rašytiniai vykdomieji dokumentai siunčiami Lietuvos antstolių rūmams paštu).

Kaip sužinoti, kuriam antstoliui buvo pateiktas vykdomasis dokumentas?
Antstolio patvarkymas priimti vykdomąjį dokumentą vykdyti ir vėlesni antstolio procesiniai dokumentai skelbiami: Antstolių informacinės sistemos Elektroninės vykdomosios bylos portale.

Tiek išieškotojas, tiek skolininkas gali prisijungti prie portalo per sistemą iPasas.lt arba per Elektroninius valdžios vartus, pasirinkdami vieną iš siūlomų asmens identifikavimo būdų. Portalo skiltyje „Mano vykdomosios bylos“ galima sužinoti bylą vykdančio antstolio pavardę, kontaktinius duomenis ir peržiūrėti vykdomosios bylos dokumentus.

Informaciją apie išieškotojo mokėtinas vykdomosios bylos administravimo išlaidas (kurios būtinos skolos išieškojimo procesui pradėti) antstolis išieškotojui siunčia tokiu būdu, kokį šis pasirinko pateikdamas vykdomąjį dokumentą, t. y, nurodytu elektroninio pašto adresu arba paprastu paštu.

Kaip greitai bus išieškota skola?

Antstolis užveda naują vykdomąją bylą ir pradeda priverstinio išieškojimo veiksmus ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo vykdomojo dokumento gavimo (jeigu nenustatoma akivaizdžių kliūčių vykdomajam dokumentui priimti). Skolos išieškojimo sėkmė ir trukmė didele dalimi priklauso nuo skolininko finansinės padėties.Jeigu skola sąlyginai nedidelė (iki kelių tūkstančių eurų) ir jeigu skolingas asmuo turi legalių pajamų, skolos grąžinimas gali užtrukti nuo mėnesio iki metų.

Kai skolininkas negauna oficialių pajamų ir neturi savo vardu registruoto nekilnojamojo turto, išieškojimas gali tęstis ilgai. Sėkmės atveju skola ar bent jos dalis išieškoma iš skolininko sutuoktinio turte esančios skolininko turto dalies, iš skolininko lėšų pas trečiuosius asmenis (pavyzdžiui, iš jam skolingų asmenų), realizavus skolininkui priklausantį nekilnojamąjį ar kilnojamąjį turtą arba kitais būdais, kuriuos antstolis taiko atsižvelgdamas į konkrečias aplinkybes. Nesėkmės atveju antstolis grąžina vykdomąjį dokumentą išieškotojui, pridėdamas išieškojimo negalimumo aktą. Bet tai nėra „skolos nurašymas“.

Sužinojęs, kad skolininko turtinė padėtis pasikeitė (jis gali įsidarbinti, priimti palikimą ir kt.), kreditorius gali pakartotinai kreiptis į antstolį dėl priverstinio skolos išieškojimo. Tais atvejais, kai skola susidaro neatlyginus smurtiniu nusikaltimu padarytos žalos, nukentėjęs asmuo turi teisę gauti turtinės ir (ar) neturtinės žalos kompensaciją iš Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondo. Daugiau informacijos apie tai, kas gali gauti kompensaciją ir kokia tvarka teikiami prašymai, galima rasti paspaudus šią nuorodą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)