D. Britanijos antstoliai aiškina negalintys įpareigoti atsakovą sumokėti skolą ar kaip nors kitaip ji priversti tai padaryti – areštuoti sąskaitas, turtą ir t. t. Jie gali tik jam priminti, kad jis turi prisiimti atsakomybę už savo vaiką, nes Europos vykdomasis raštas Anglijoje galioja kitaip nei kitose Europos valstybėse.

Norėjau paklausti ar Europos vykdomasis raštas galioja D. Britanijoje vienodai kaip ir kitose ES šalyse?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatas Darius Ališauskas.

Jei Lietuvos teismo sprendimas buvo priimtas po 2005 m. sausio 21 d. (o dėl išlaikymo prievolių – ne vėliau kaip iki 2011 m. birželio 18 d.) galima pateikti Lietuvos teismo sprendimą vykdymui kitoje ES valstybėje narėje vadovaujantis Reglamentu Nr. 805/2004, dar vadinamu Europos vykdomuoju raštu.

Reglamentas taikomas visose Europos Sąjungos valstybėse narėse išskyrus Daniją. Taigi Anglijoje (bei visoje Jungtinėje Karalystėje) Europos vykdomasis raštas yra galiojantis dokumentas.

Tačiau kai kuriose valstybėse yra nustatyti specifiniai sprendimų pateikimo vykdymui reikalavimai. Jungtinėje Karalystėje užsienio valstybių teismų sprendimai, prieš pateikiant juos vykdyti, turi būti užregistruojami Aukštajame teisme: The Judgment Orders Section, Royal Courts of Justice Strand, London WC2A 2LL.

Užregistravus teismo sprendimą kreditorius su Europos vykdomuoju raštu turėtų kreiptis į teismą, kuriame norėtų pradėti teismo sprendimo vykdymo procesą. Tinkamas teismas nustatomas atsižvelgiant į teismo sprendimo kainą ir pageidaujamą sprendimo vykdymo būdą.

Jei pageidaujama, kad sprendimą vykdytų Aukštasis teismas, prašymas turėtų būti pateikiamas pirma nurodytuoju adresu skyriui, priimančiam nutartis dėl sprendimų vykdymo (The Judgment Orders Section).

Jei sprendimą vykdys kuris nors grafystės teismas, jų adresus galima rasti: http://www.hmcourts-service.gov.uk/HMCSCourtFinder.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.