Iki kada ir kokiu būdu tai galima padaryti? Ar galima pasirašyti už daugiau nei vieną sąrašą (kandidatą)? Kokia informacija apie pasirašantįjį pateikiama? Ką reiškia, jei pasirašysiu?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatas Karolis Rugys iš advokatų kontoros Žiemelis, Valys, Rugys ir partneriai.

Partijai, rinkimų komitetui ar asmeniui, išsikėlusiam kandidatu į savivaldybės tarybos narius – merus, norint kandidatuoti 2015 m. kovo 1 d. vyksiančiuose rinkimuose į savivaldybės narius ir/ar merus, reikia surinkti tam tikrą tos savivaldybės rinkėjų parašų kiekį. Lygiai taip pat asmeniui, norinčiam save išsikelti kandidatu tą pačią dieną vyksiančiuose rinkimuose į Seimą vienmandatėje Vilniaus Žirmūnų rinkimų apygardoje, reikia surinkti konkretų toje apygardoje gyvenančių rinkėjų parašų kiekį.

Rinkėjai savo parašais paremti kandidatų sąrašo arba asmens iškėlimą ar išsikėlimą kandidatu gali elektroniniu būdu Vyriausiosios rinkimų komisijos internetinėje svetainėje nurodytu adresu (http://www.vrk.lt/aikis) arba pasirašydami savivaldybės rinkimų komisijos išduotuose rinkėjų parašų rinkimų lapuose. Pasirašyti galima ne vėliau kaip iki 2015 m. sausio 20 d.

Galima pasirašyti už vieną ar keletą partijų, rinkimų komitetų ar asmenų, rinkėjas gali pasirašyti kad ir už visus galimus kandidatus, tačiau už tą patį asmenį ar sąrašą pasirašyti jis gali tik vieną kartą, nepriklausomai nuo to, ar pasirašoma (paremiama) elektroniniu būdu, ar išduotuose parašų rinkimų lapuose.

Parėmus, t.y. pasirašius daugiau negu vieną kartą už tą patį asmenį ar sąrašą, visi parašai atmetami ir neįskaičiuojami į bendrą surinktų parašų skaičių.

Karolis Rugys
Reikia atkreipti dėmesį, kad rinkėjų parašų rinkimų lapuose turi būti įrašyti ši konkreti informacija: rinkėjo vardas, pavardė, asmens dokumento numeris, rinkėjo gimimo data, gyvenamosios vietos adresas, parašas ir data. Nurodytus duomenis rinkėjas turi įrašyti pats. Duomenų sąrašas yra baigtinis, t.y. jokie kontaktiniai duomenys (telefono numeris, el.pašto adresas ar pan.) ar kita papildoma informacija parašų rinkimų lapuose yra nerenkama.

Pasirašymas už konkretų asmenį ar sąrašą gali suteikti galimybę pastariesiems būti įregistruotiems kandidatais rinkimuose, jei pretendentai surenka reikiamą kiekį rinkėjų parašų ir atitinka kitas būtinas sąlygas.

Jokių privilegijų, pirmumo balsų ar pan. surinkti rinkėjų parašai nesuteikia, pasirašymas už konkretų asmenį, partiją ar rinkimų komitetą nėra išankstinės nuomonės pareiškimas ar balsavimas.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.