Ar jis negali gauti tik su darbo santykiais susijusių pajamų, o pajamos gautos pardavus turtą neturi reikšmės priešlaikinei pensijai?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ teisininkė Indrė Volkavičiūtė 

Išankstinės senatvės pensijos skiriamos ir mokamos vadovaujantis 2003 m. lapkričio 18 d. Valstybinių socialinio draudimo senatvės pensijų išankstinio mokėjimo įstatymu.

Skiriant ir mokant išankstines senatvės pensijas taip pat vadovaujamasi 1994 m. liepos 18 d. Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymu bei Vyriausybės 1994 m. lapkričio 18 d. nutarimu Nr. 1156 patvirtintais Valstybinių socialinio draudimo pensijų skyrimo ir mokėjimo nuostatais.

Išankstinė senatvės pensija gali būti skiriama asmeniui, kuriam iki senatvės pensijos amžiaus jam yra likę ne daugiau kaip 5 metai, taip pat turi ne mažesnį kaip 30 metų valstybinio socialinio pensijų draudimo stažą; negauna kitų pensijų ar darbinių pajamų, nėra ūkininkas ar jo partneris.

Indrė Volkavičiūtė
Išankstinės senatvės pensijos mokėjimas nutraukiamas asmeniui sulaukus senatvės pensijos amžiaus; asmeniui paskyrus kitą pensiją ar išmoką; asmeniui išvykus nuolat gyventi į užsienį.

Išankstinės senatvės pensijos mokėjimas sustabdomas ir ji nemokama, jeigu šios pensijos gavėjas įsidarbina pagal darbo sutartį, narystės ar tarnybos pagrindu arba pradeda dirbti savarankiškai (įsigyja verslo liudijimą, tampa individualios įmonės savininku, advokatu ar jo padėjėju, notaru ir pan.), tampa ūkininku ar jo partneriu, taip pat gauna užsienio valstybėje pajamų, susijusių su darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais.

Pažymime, kad asmeniui gali būti apribota teisė disponuoti savo turtu įstatymu, teismo sprendimu arba savininko valia. Tačiau išankstinės senatvės pensijos mokėjimą reguliuojančiuose teisės aktuose tokių apribojimų disponuoti savo turtu nenumatyta, kadangi tai nepagrįstai varžytų asmens nuosavybės teisę.

Taigi, asmeninio turto pardavimas nedaro įtakos nei išankstinės pensijos mokėjimo sustabdymui, nei jos dydžiui, todėl pajamos, gautos pardavus turtą, reikšmės išankstinei senatvės pensijai neturi.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.