Į TEDK kreipėsi Kauno apylinkės teismo pirmininkas nurodydamas, kad nepaisant to, jog 2022 m. sausio 3 d. Teisėjų garbės teismas teisėjai skyrė papeikimą, o šių metų birželio 14 d. buvo skirtas griežtas papeikimas, tačiau teisėjos V. Jegorovienės elgesys nepasikeitė.

TEDK, išnagrinėjusi ir įvertinusi teikimo medžiagą ir joje surinktus teismo darbuotojų paaiškinimus, nustatė, kad aplinkybės dėl teisėjos V. Jegorovienės netinkamo ir nepriimtino elgesio teisme pasitvirtino. Ištyrus turimą medžiagą, TEDK konstatavo, kad yra pakankamai duomenų, jog teisėja V. Jegorovienė, darbinėje aplinkoje bendraudama su teismo personalu, nesilaikė teisėjų etikos reikalavimų: buvo nekorektiška, kaltino teismo darbuotojus ir kitus asmenis nepagrįstais dalykais.

TEDK pažymėjo, kad toks teisėjos netinkamas elgesys su teismo personalu nebuvo vienkartinis, atsitiktinis incidentas. Surinkti duomenys patvirtina teisėjos netinkamo elgesio sistemiškumą ir nevienkartinį pobūdį.

Be to, TEDK sprendimu nustatyta, kad bendraudama su Kauno rajono socialinių paslaugų centro darbuotojais teisėja V. Jegorovienė nesielgė dalykiškai ir korektiškai, neįvertino savo pasisakymų, kaip teisėjos, reikšmės, kalbėjo apie su byla nesusijusius dalykus, kaltino kitus asmenis netinkamu, galimai nusikalstamu elgesiu.

TEDK, vertindama informaciją apie aplaidaus teisėjos darbo faktus, padarė išvadą, kad V. Jegorovienė, nagrinėdama pateiktus prašymus išduoti vykdomąjį raštą bei baigti fizinio asmens bankroto bylą, neužtikrino tinkamo savo darbo organizavimo. Teisėja nesilaikė civilinių bylų nagrinėjimo tvarkos ir terminų, ilgą laiką neatliko savo pareigų ir nesprendė gautų prašymų. Nors proceso dalyviai aktyviai domėjosi procesu, teikė paaiškinimus, primenančius prašymus išspręsti procesinius klausimus, tačiau teisėja vilkino prašymų nagrinėjimą ir tokiu būdu pažeidė proceso dalyvių teisę į greitą ir operatyvų teismo procesą.

Priimdama sprendimą dėl drausmės bylos iškėlimo teisėjai V. Jegorovienei TEDK atsižvelgė ir į tai, kad teisėja yra bausta praeityje, tačiau jos elgesys nesikeičia, o atlikdama savo pareigas ji ir toliau nesilaiko Teisėjų etikos kodekso reikalavimų. TEDK vertinimu,V. Jegorovienės elgesys vertintinas kaip žeminantis teisėjo vardą bei kenkiantis teisminės valdžios autoritetui, ir tai sudaro teisėjos drausminės atsakomybės pagrindą.

Sprendime TEDK atkreipė dėmesį, kad teisėjos padaryti pažeidimai įvertinti Teisėjų etikos kodekso aspektu, tačiau teisėjos elgesys kelia pagrįstų abejonių. TEDK priimtame sprendime Kauno apylinkės teismo pirmininkui siūloma kreiptis į Teisėjų tarybą dėl neatidėliotino teisėjos sveikatos patikrinimo.

Drausmės byla perduota nagrinėti Teisėjų garbės teismui, pranešė Nacionalinė teismų administracija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją