Advokato Jono Korsako ir Kauno apygardos teismo pirmininko surinktoje medžiagoje buvo nurodyta, G.Kaulakis, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, beveik penkis mėnesius nesiėmė jokių veiksmų ir nesprendė dėl byloje likusio civilinio ieškinio dydžio. Teisėjas savo veiksmus aiškino, kad šis ieškinys negali būti išnagrinėtas, kol nebus baigta kita civilinė byla, kuri nagrinėjama Trakų rajono apylinkės teisme.

Teisėjų etikos ir drausmės komisija vertino, kad ilgą laiką jokių procesinių veiksmų neatlikimas pasirengiant nagrinėti šią civilinę bylą, nepaisant to, kad procesiniais dokumentais susijęs su kita byla, buvo nepagrįstas delsimas ir tai buvo netinkamas bylos nagrinėjimas. Komisija nusprendė iškelti drausmės bylą teisėjui G.Kaulakiui ir perduoti ją nagrinėti Teisėjų garbės teismui, pranešė Nacionalinė teismų administracija.

Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėjos R.Augustės veiksmai svarstyti pagal Teisėjų tarybos teikimą. Tarybos teigimu, teisėja, nagrinėdama civilines bylas dėl teismo įsakymo išdavimo veikia savavališkai, neatsižvelgdama į Civilinio proceso kodekso nuostatas, įpareigojančias šiuos klausimus spręsti operatyviai ir koncentruotai, trūkumų šalinimo institutą taiko formaliai, nesivadovauja aiškiomis aukštesnės teismo instancijos nutartimis, o dėl to teismo įsakymo išdavimas užtrunka 2-4 mėnesius ir dar ilgiau.

Iš teisėjos priimamų sprendimų ir jos paaiškinimų matyti, kad teisėja gina asmeninę nuomonę ir principus, o ne proceso dalyvių teises ir teisėtus interesus.

Teisėjų etikos ir drausmės komisija konstatavo, kad R.Augustė pažeidė Teisėjų etikos kodekse įtvirtintą pavyzdingumo ir pareigingumo principus – saugoti savo profesijos garbę ir prestižą, pareigas atlikti nepriekaištingai, laiku, profesionaliai bei dalykiškai.

Be to, dėl teisėjos elgesio atsirado neigiamų padarinių: nepagrįstai ilgai užtruko bylų nagrinėjimas, nebuvo tinkamai ir operatyviai apgintos proceso dalyvių teisės ir interesai, dėl ilgo bylų nagrinėjimo išaugo proceso išlaidos.

Iškeltas drausmės bylas toliau svarstys Teisėjų garbės teismas. Jis spręs, kokią nuobaudą skirti.

politika@bns.lt , +370 5 239 64 16 - Lietuvos naujienų skyrius