„Kriaučiūnas prieš Lietuvą“ - taip įvardytas šiauliečio pareiškimas JT. Anksčiau jis skundės ir Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT), tačiau šis jo peticiją pripažino nepriimtina.

Šaltakraujo žudiko skunde teigiama, kad jo baudžiamąją bylą nagrinėję Lietuvos teismai esą pažeidė Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą, kai neužtikrino teisės į laisvę ir asmens neliečiamybę, nekaltumo prezumpciją. Jis taip pat mano, kad jam buvo trukdoma pasirengti gynybai ir ribojama teisė nebūti verčiamam duoti parodymų prieš save.

D. Kriaučiūnas skunde nurodė, kad tiriant nužudymo bylą ikiteisminio tyrimo metu 2003 m. buvo padaryti pažeidimai, į kuriuos bylą nagrinėję teismai neatsižvelgė, todėl Lietuva pažeidė jam garantuojamas procesines teises.

Šiuo metu Vyriausybės atstovai turi pateikti savo poziciją į D. Kriaučiūno skunde nurodytus teiginius, o vėliau bus sprendžiama, ar JT nagrinės šį skundą.

Šiuo metu Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK) bausmę atliekantis D. Kriaučiūnas yra nuteistas už aštuoniolikmečių Indrės S. bei jos draugės Aušros S. nužudymus.

D. Kriaučiūnas buvo sulaikytas 2003-iųjų birželio pabaigoje, kai viename Šiaulių daugiabučių Lyros gatvėje buvo rasti dviejų nužudytų merginų kūnai. D. Kriaučiūnui tuo metu buvo ką tik sukakę 18 metų (jeigu merginas jis būtų nužudęs būdamas nepilnametis, jam būtų grėsusi maksimali bausmė – 10 metų). Aušra S. ir Indrė S. buvo nužudytos itin žiauriai.

D. Kriaučiūnas per pirminę apklausą pareigūnams pasakojo, kad tą birželio 25-osios rytą jis užsuko pas Aušrą S. Pas ją tada svečiavosi draugė Indrė S., su kuriomis virtuvėje vaikinas susipyko - neva merginos pasišaipė iš jo draugės.

Kai D. Kriaučiūnas joms pagrasino, merginos pareiškė, kad jų pažįstami vaikinai su juo susidoros. Įsiutęs vyras Aušrai S. trenkė kumščiu į veidą ir pagriebęs po ranka buvusį metalinį strypą jai smogė per viršugalvį. Mergina griuvo, o Indrė S. puolė bėgti iš virtuvės. Ją pasivijęs D. Kriaučiūnas iš visų jėgų talžė strypu.

Vėliau D. Kriaučiūnas virtuviniu peiliu Indrei S. perrėžė abiejų rankų venas, kad mirtinai nukraujuotų. Sugrįžęs į virtuvę pribaigė Aušrą S. Vienai merginai buvo nupjautas pirštas. Išeidamas iš namų jis pagrobė įvairių vertingų daiktų, kai kuriuos jų padovanojo savo draugei.

Tačiau po kiek laiko D. Kriaučiūnas ėmė neigti žudęs merginas ir tvirtino, kad atėjęs vogti rado jas negyvas. Manoma, kad D. Kriaučiūnui pakeisti parodymus pasiūlė jo motina. Kai jis buvo uždarytas į areštinę, jam buvo perduotas mobilusis telefonas – juo motina sūnų konsultavo, kaip kalbėti teisme.

„Kaltininkas po merginų nužudymo elgėsi abejingai ir net ciniškai, nes tuoj po nužudymo per kelis kartus pagrobė nužudytųjų daiktus, kuriuos atidavė savo draugei“, – yra konstatavęs teismas.