Į sudėtingas ir nepekeliamas darbo sąlygas teismo darbuotojai savo vadovybės ir Lietuvos teismų savivaldos atstovams skundėsi ne kartą, tačiau situacija taip ir nepasikeitė – į karštas posėdžių sales posėdžiauti ėję teisėjai net neprieštaraudavo, kai prokurorai ir advokatai bylų nagrinėjimo metu nevilkėdavo mantijų. Kartais be mantijų posėdžiaudavo ir teisėjai, nors tai ir neteisėta.

Kad teisme, kuriame dirba apie 100 teisėjų ir dar daugiau juos aptarnaujančio personalo (teisėjų padėjėjų, posėdžių sekretorių ir t. t.), yra nepakeliamos darbo sąlygos, konstatavo ir Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, dar praėjusią vasarą atlikusi teisėjo darbo vietos profesinės rizikos vertinimą. Savo išvadoje ekspertai nurodė, kad yra nustatyta „didelė teisėjo profesinė rizika dėl aukštos oro temperatūros ir mažo oro santykinio drėgnumo“.

Vis dėlto, specialistų teigimu, šių veiksnių rizikos priimtinumas yra toleruotinas.

„Bet jūs pabandykite kelias valandas pasėdėti posėdžių salėje, kurioje nėra jokio vėdinimo – pasijusite lyg pirtyje“, – sakė vienas apylinkės teisėjas, kuriam tenka nagrinėti ne tik baudžiamąsias, bet ir administracinių nusižengimų bylas. „Publika“ tokiose bylose yra įvairi, tačiau dalis į teismą iškviestų ar policijos pareigūnų atvesdintų asmenų skleidžia tokius nemalonius kvapus, kad jokia vėdinimo sistema net ir nepadėtų.

Apie šią situaciją puikiai žinoma ir teismus administruojančiai Nacionalinei teismų administracijai, ir teismų savivaldos Teisėjų tarybos vadovams, į kuriuos ne kartą su pretenzijomis kreipėsi ne tik teismo darbuotojai, bet ir vadovybė. Šiemet – dar kartą, nes atsinaujinę karščiai vėl atvėrė senas teismo problemas.

NTA direktorė Natalija Kaminskienė teisme iškilusias problemas siūlo spręsti nedelsiant – ji kreipėsi į Teisėjų tarybą ir pažymėjo, kad ne tik praėjusiais, bet ir šiais metais administracijos darbuotojai lankėsi teisme ir vertino susiklosčiusią situaciją.

„Pastate nėra įrengtos patalpų vėdinimo sistemos, todėl šiltuoju metų laiku temperatūra yra aukšta visame pastate, – tarybai nurodė N. Kaminskienė. – Administracija padarė išvadą, jog prasčiausia situacija dėl patalpų vėsinimo šiltuoju metų laiku yra susiklosčiusi teismo pastato penktajame aukšte esančiuose darbo kabinetuose ir posėdžių salėse, todėl spręsti problemą reikėtų būtent nuo penktojo aukšto.“

Anot NTA vadovės, vien penktajam aukštui, kuriame nagrinėjamos administracinės, baudžiamosios ir civilinės bylos, reikalinga vidutinės klasės vėsinimo įranga kainuotų apie 60 tūkst. eurų.

Ši suma buvo įtraukta į programą „Teismų centralizuotas aprūpinimas“, tačiau lėšų tam taip ir nebuvo skirta. Vėliau buvo numatyta lėšų skirti iš kitos programos, tačiau ir iš jos finansavimo negauta – vėdinimo sistema yra priskiriama prie žemesniųjų nei patalpų remontas kategorijai.

Prieš savaitę NTA darbuotojai, reaguodami į teismo vadovybės skundą, vėl lankėsi teisme.

„Susitikimo metu administracijos atstovai teismui rekomendavo priemones, kuriomis galima būtų iš dalies spręsti susidarusią darbo sąlygų situaciją, kuomet darbo vietose dienos metu pasiekiama itin aukšta patalpų temperatūra, – NTA direktorės teigimu, darbuotojams karščių metu siūloma dirbti nuotoliniu būdu, taip pat trumpinti darbo dieną, posėdžius skirti tik vėsiausiose salėse arba išvis juos atidėti. – Siekiant apsaugoti darbuotojus nuo perkaitimo, administracija siūlė teismui imtis Valstybinės darbo inspekcijos rekomenduojamų priemonių: suteikti darbuotojams specialias pertraukas, kurių metu būtų galima palikti darbo vietą ir, perėjus į vėsesnes patalpas, atsigaivinti, taip pat aprūpinti darbuotojus vėsiu geriamuoju vandeniu, pastatomais ventiliatoriais.“

NTA direktorės teigimu, šių priemonių įgyvendinimas tik laikinai išspręstų problemą.

„Todėl ateityje šį klausimą vis tiek reikės spręsti įrengiant oro kondicionierius“, – įsitikinusi ji.

Kadangi dar laukia du vasaros mėnesiai, kurių metu taip pat prognozuojami karšti orai, NTA siūlo problemą spręsti nedelsiant ir jau dabar tam skirti 8 tūkst. eurų. Bet be Teisėjų tarybos sutikimo šių pinigų teismų administracija negali išleisti, todėl prašo jos pritarimo – teismų savivaldos atstovai žada šį klausimą svarstyti penktadienio posėdyje.

Anot N. Kaminskienės, už 8 tūkst. Eur būtų galima įrengti oro kondicionierius 2-3 posėdžių salėse arba maždaug 5 darbo kabinetuose.

Tačiau, atrodo, net ir išimties tvarka skyrus pinigų, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjai ir darbuotojai geresnių darbo sąlygų šią vasarą taip ir nesulauks – vėdinimo sistema galėtų būti įrengta tik rugpjūčio pabaigoje.

„Tokių darbų atlikimo terminas, įskaitant viešąjį pirkimą ir atsižvelgus į sezoniškumą, galėtų siekti pusantro mėnesio“, – teigė NTA vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)