Tai paaiškėjo Vilniaus apygardos teismui išnagrinėjus Nerijaus U. apeliacinį skundą dėl Šalčininkų rajono apylinkės teismo dar praėjusių metų gruodį priimto nutarimo.

Administracinio teisės pažeidimo bylą apeliacine tvarka išnagrinėjęs sostinės teismas konstatavo, kad yra priverstas Nerijaus U. skundą patenkinti, nes Šalčininkų teisėjai padarė klaidą, kurios jau neįmanoma ištaisyti.

Paaiškėjo, kad Nerijus U. buvo nubaustas praėjus daugiau kaip šešiems mėnesiams po administracinio teisės pažeidimo protokolo surašymo – teismas dėl savo neveikimo šio termino nepratęsė ir jau suėjus senačiai pažeidėjui skyrė administracinę nuobaudą.

Už tai, kad vairuotojas atsisakė pasitikrinti blaivumą bei buvo nepdraudęs transporto priemonės, teismas pažeidėjui buvo skyręs 2 tūkst. Lt baudą bei dvejiems metams uždraudęs vairuoti automobilį.

Šis nutarimas jau panaikintas ir Nerijus U. toliau nekliudomas gali važinėti Lietuvos keliais.

Vilniaus apygardos teismas pažymėjo, kad administracinio teisės pažeidimo bylos teisena turi būti nutraukiama tiek tuo atveju, kai nuobaudos nesuspėta paskirti dėl objektyvių priežasčių, tiek ir tuo atveju, kai terminai yra suėję dėl netinkamo pareigūnų pareigų atlikimo.

Pasak teismo, administracinės nuobaudos skyrimo terminai kartu yra ir trauktino atsakomybėn asmens garantija, turinti užtikrinti, kad byla būtų išsprendžiama per protingą laiką, ir taip saugoti asmenį nuo pernelyg ilgo persekiojimo.

„Šiuo konkrečiu atveju dėl apylinkės teismo neveikimo nebuvo laiku išspręstas administracinės nuobaudos skyrimo termino pratęsimo klausimas ir tuo pačiu buvo sudarytos sąlygos Nerijui U., padariusiam administracinius teisės pažeidimus, išvengti administracinės atsakomybės“, – neskundžiamame nutarime, kuriuo byla buvo nutraukta, nurodė teisėja Leonarda Gurevičienė.

Šalčininkų gyventojui administracinio teisės pažeidimo protokolas buvo surašytas dėl to, kad jis praėjusių metų gegužės 25-ąją, apie 20.15 val., Šalčininkų rajone, Dieveniškių seniūnijoje, kelyje Dieveniškės-Daulėnai, Rudnios kaime, pažeidė Kelių eismo taisykles.

Nuobaudą Šalčininkų teismas pažeidėjui skyrė tik gruodžio 13-ąją, kai jau buvo praėję 6 mėnesiai.