Prieš tris savaites įtarimų dėl tarnybos pareigų neatlikimo sulaukęs I. Valužis kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, kuriam skundžia D. Valio spalio 19-osios sprendimą dėl atleidimo iš pareigų.

Buvęs prokuroras teismo taip pat prašo jam priteisti kompensaciją už priverstinę pravaikštą nuo atleidimo datos iki teismo sprendimo įsiteisėjimo bei prašo pripažinti, jog iš darbo jis pasitraukė savo noru.

8 metus prokuratūros sistemoje dirbusio I. Valužio skunde teismui taip pat nurodytas ir reikalavimas priteisti neturtinę žalą – buvęs prokuroras įsitikinęs, kad dėl esą neteisėto atleidimo iš darbo jo patirti dvasiniai išgyvenimai turi būti įvertinti 50 tūkst. litų.

Kretingos prokuratūroje dirbęs I. Valužis iš pareigų buvo atleistas dar spalio mėnesį – po tarnybinio patikrinimo paaiškėjo, kad prokuroras užvilkino net 119 ikiteisminių tyrimų.

Dėl to, pasak Generalinės prokuratūros, didelės žalos patyrė ne tik prokuratūra, bet ir ikiteisminiuose tyrimuose figūravę proceso dalyviai – kai kurios bylos buvo nutrauktos dėl senaties arba dėl pernelyg ilgai trukusio tyrimo.

Atleidus I. Valužį iš pareigų Klaipėdos apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą, tačiau buvusiam prokurorui pranešimą apie įtarimą įteikė tik sausio 19-ąją.

Su generalinio prokuroro sprendimu atleisti iš pareigų I. Valužis nesutinka – skunde teismui jis nurodė, kad jo darbo rezultatai yra geresni už statistinį šalies prokuroro vidurkį.

Buvęs prokuroras teismui taip pat nurodė, kad D. Valio skirta nuobauda yra per griežta – jam turėjo būti skirta švelnesnė sankcija. Tiesa, I. Valužis į darbą nesiekia grįžti, nes nuo lapkričio 5-osios dėl reorganizacijos jo etatas panaikintas.

Iš pareigų atleistas I. Valužis teismui taip pat nurodė, kad dėl atleidimo iš pareigų buvo padaryta žala jo reputacijai – jam bus apsunkinta susirasti darbą net ir tuo atveju, jeigu pavyktų tapti advokatu.