Tokią nuteistosios poziciją ketvirtadienį Lietuvos apeliaciniame teisme nurodė advokatė Liudmila Karvelienė. Pasak jos, anksčiau teisėja dirbusi V. Pilitauskienė negalėjo tinkamai atlikti savo pareigų tik dėl labai didelio darbo krūvio – esą jai teisme buvo skiriama daugiausia bylų, kasmet jų skaičius tik didėjo.

Pati V. Pilitauskienė teismo posėdyje nedalyvavo, todėl net neturėjo galimybės su paskutiniu žodžiu kreiptis į teisėjų kolegiją.

Ar buvusiai Temidės tarnaitei apeliacinės instancijos teismo teisėjai pakeis nuosprendį, bus paskelbta gruodžio pabaigoje.

Kauno apygardos teismas buvusiai Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėjai dėl tarnybos pareigų neatlikimo yra skyręs 50 MGL (6 500 Lt) dydžio baudą.

Teismas nustatė, kad V. Pilitauskienė nuo 2006 m. birželio 21 d. iki 2010 m. gegužės 20 d. netinkamai atliko savo pareigas 162-ose administracinių teisės pažeidimų bylose.

Nustatyta, kad dėl teisėjos kaltės liko nenubausti bei išvengė administracinės atsakomybės 25 galimai administracinius teisės pažeidimus padarę asmenys.

Teismas taip pat nustatė, kad buvo pažeisti konstituciniai teisinės valstybės ir asmenų lygybės prieš įstatymą principai, buvo pakenkta teisminės valdžios autoritetui, pažemintas teisėjo vardas ir padaryta didelė žala valstybei.

Buvusi teisėja neigė padariusi jai inkriminuojamą nusikalstamą veiką ir nurodė, kad jokios žalos teisminės valdžios autoritetui nepadarė, teisėjo vardo nepažemino ir nepadarė didelės žalos valstybei.

V. Pilitauskienė paaiškino, kad 125-ose bylose nutarimai buvo priimti ir jie buvo bylose, tačiau šie nutarimai nebuvo išsiųsti reikiamoms institucijoms, nes dėl kaltinamosios kaltės ne iki galo buvo sutvarkytos bylos.

V. Pilitauskienę iš pareigų prezidentė atleido 2010 m. birželio 7 d.