Pirmadienio popietę Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas toliau nagrinės po mirties dėl mergaitės tvirkinimo teisiamo verslininko Andriaus Ūso baudžiamąją bylą – šiame posėdyje teisėjų kolegija yra nusprendusi apklausti valstybės saugomą L. Stankūnaitę.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB) ir mergaitės motina pageidavo, kad apklausa būtų surengta ne teismo patalpose, o nuotoliniu būdu liudytoją apklausiant Policijos departamente, tačiau teismas tokio prašymo nepatenkino – esą nepateikta patikimos informacijos, jog L. Stankūnaitės gyvybei gresia pavojus.

Valstybės saugomos L. Stankūnaitės apklausa teisme turėtų prasidėti 13 val., todėl į teismą ji greičiausiai bus atvežta prieš pat posėdį. Jau pirmadienio rytą nuspręsta pakeisti posėdžio vietą – liudytojos apklausa įvyks ne 405-oje salėje, kur anksčiau buvo surengti visi pedofilijos bylos posėdžiai, o 306-oje salėje. Į ją L. Stankūnaitė galės patekti pro tarnybines patalpas – taip siekiama išvengti incidentų bei susidūrimo su pašaliniais asmenimis.

Be to, šioje posėdžių salėje yra įrengta vaizdo kamera – ja pareigūnai galės stebėti L. Stankūnaitės apklausą.

„Teisme viskas paruošta, atsižvelgta į visus LKPB reikalavimus, kad liudytojos apklausa būtų ir saugi ir vieša“, – DELFI sakė teismo atstovė Airinė Šerelytė.

Kokius reikalavimus teismui pateikė LKPB, teismas nekomentuoja – tai esą susiję su valstybės paslaptimi. Tiesa, neoficialiai užsimenama, kad pareigūnai jau apžiūrėjo teismo patalpas ir prieš posėdį žada slapta akylai stebėti visus į teismą atvykstančius asmenis.

L.Stankūnaitę saugantys pareigūnai žada pasirūpinti, kad pašaliniai asmenys negalėtų sužinoti jos gyvenamosios vietos, todėl po liudytojos apklausos bus akylai stebimi visi iš teismo teritorijos bei šalia jo išvažiuojantys automobiliai. Tiesa, pareigūnai L. Stankūnaitės greičiausiai iš karto neveš į namus – taip bus siekiama išvengti galimo liudytojos persekiojimo.

„Visuomenėje vis dar yra žmonių, kuriančių įvairias sąmokslo teorijas, aktyviai raginančių mus persekioti, atsiranda net ir tokių, kurie iš tiesų bando mus sekioti“, – sakė L. Stankūnaitė.

Mažametę mergaitę per L. Stankūnaitės apklausą prižiūrės ne tik LKPB pareigūnai, bet ir leidimą dirbti su slapta informacija turinti Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistė.