Beveik penktadalis visų cunamio aukų buvo iš Mijagio prefektūros. Pranešama, kad Išinomaki miesto Mijagio prefektūroje gyventojai kalba, kad mato vaiduoklius. Kai kur Išinomaki mieste net sustabdyti atstatymo darbai, nes darbuotojai bijo, kad, jei tęs darbus, mirusiųjų dvasios jiems atneš nelaimes, praneša AFP.

Vietos gyventojas apie vieną nebaigtą tvarkyti prekybos centrą sakė: "Girdėjau, kad parduotuvę remontavę žmonės dėl vaiduoklių susirgo". Pasak jo, mieste sklando daugybė panašių istorijų.

Taksi vairuotojas sakė, kad nenori sustoti stipriai nuo cunamio nukentėjusiose miesto vietose, nes bijo, kad į automobilį įlipęs klientas gali būti mirusiojo dvasia.

Ekspertai teigia, kad mieste paplitęs tikėjimas vaiduokliais yra natūrali reakcija į didelio masto tragediją, per kurią žuvo didelė miesto bendruomenės dalis. Pasak kultūros antropologų, žmonės sunkiai susitaiko su mirtimi, ypač su staigia ir netikėta. Kai žmonės susiduria su dalykais, kuriuos sunku pripažinti, jie tai išreiškia gandais arba su mirusiaisiais susijusiais ritualais.

Žmonės nori emocijoms suteikti kokią nors formą, kad jomis būtų galima pasidalinti su kitais visuomenės nariais. Tai gali padėti greičiau įveikti sielvartą ir prisitaikyti prie naujos tikrovės.