„Labas, jūs kalbat lietuviškai?“ – nustebo užkulisiuose pasirodymui rengęsis Gediminas. Ne mažiau nustebo ir DELFI žurnalistas – kai Sidnėjuje nueini į JAV cirko „Le Noir“ gastroles ir netyčia pakliūni į užkulisius, mažų mažiausiai tikiesi tarp artistų sutikti lietuvį.

29-erių G. Pavlovičiaus interviu DELFI – apie klajones po pasaulį, kelią į cirko aukštumas ir saldų gyvenimą Las Vegase.

Cirkas išmokė užsienio kalbų

Gediminas Pavlovičius
G. Pavlovičius gimė ir augo Vilniuje. Tėvai, cirko artistai, gastroliuodavo su cirku, tad Gediminui teko gyventi Izraelyje, Prancūzijoje. Nuolat keliaudamas ir cirke sutikdamas įvairiausių tautybių žmonių, dar vaikystėje jis pramoko hebrajų, prancūzų, lenkų, rusų kalbų.

Gedimino tėvai susipažino mokydamiesi Maskvos cirko mokykloje. Jie dirbo ir Afrikoje – visur, tik ne Lietuvoje. Kai Gediminui buvo 8-eri, tėvai išsikraustė į JAV. Po metų jie išsikvietė Gediminą. Dvejus metus šeima vargo: su cirku gastroliavo po Kalifornijos valstiją, išvyko padirbėti į Malaiziją. Vis dėlto galiausiai šeima liko Las Vegase.

Tėvai niekada nevertė sūnaus rinktis cirko artisto kelio, buvo pasiruošę mokėti už studijas universitete. Tačiau jei sūnus būtų norėjęs pasinerti į cirką, ketino padėti – jam tereikėjo pasirinkti, kurį numerį nori išmokti.

„Vieną dieną pamačiau berniuką, atliekantį Rolla Bola, pamačiau žmonių reakcijas ir suvokiau norįs daryti šitai. Tėvas apsidžiaugė: pats šio triuko nedarė, bet žinojo techniką ir tai, ko reikia norint tapti vienu geriausių pasaulyje“, – kalbėjo DELFI pašnekovas.

Svarbiausia – fizika ir psichologija

Gedimino atliekamas Rolla Bola triukas gimė Brazilijoje. Ant būgno padedamas metalinis cilindras, ant jo – dar pora cilindrų, tada lentelė. Galiausiai ant lentelės ropščiasi cirko ekvilibristas, kuris ne tik atsistoja, išlaiko pusiausvyrą, bet ir sugeba nuo vieno cilindro pervažiuoti ant kito, atlieka triukus su lankais ir kamuoliukais.

Gediminas Pavlovičius
Tarp cirko artistų šis triukas nėra labai populiarus, nes kelia per daug streso ir reikalauja itin daug darbo. „Neužtenka būti geros formos – viskas galvoje – jei sakau sau, kad padarysiu, pats kontroliuoju, tai padarysiu, jei pradėsi svarstyti, abejoti, tada kils problemų ir gali neišeiti. Viskas slypi galvosenoje“, – aiškino cirko ekvilibristas.

Pasak jo, šiame triuke 35-40 proc. sudaro fizika, likusią dalį – psichologija. Šį triuką Gediminas atlieka jau 18 metų. Jis treniruojasi kasdien – reikia pratimų nugarai, pečiams. Pasaulyje tokį triuką atlieka keletas asmenų.

Pasak Gedimino, kaip einasi pasirodymas, matyti jo veide – jei jis šypsosi, vadinasi, viskas gerai. Žmonių aikčiojimai pašnekovui kelia juoką. Kartais jis specialiai žaidžia su publika, patąso žmonių nervus. Pašnekovo teigimu, scenoje negalima bijoti – cirko artistas negali parodyti, kad jam skauda ar bijo – tai lieka užkulisiuose.

Ar Gediminas turėjo traumų? „Kai pradėjau treniruotis, tėvas pirmiausia išmokė, kaip kristi, kad nesusižeistum. O traumų būna, kūnas jaučia, ypač didelis krūvis pečiams ir keliams“, – dėstė pašnekovas.

Gediminas buvo antras pasaulyje, atlikęs triuką su pervažiavimu nuo vieno cilindro ant kito. Prieš 25 metus tą pirmą kartą padarė buvęs tėvo partneris. Lietuvio talentas įvertintas garsiajame Monte Karlo cirko festivalyje: 2005 m. čia jis iškovojo 3-iąją vietą.

„Kada didžiausias pasitenkinimas? Kai žmonės tau rėkia ir ploja, tai tampa narkotiku – negali šių dalykų nupirkti – turi nusipelnyti, gauni daugiau nei atiduoti. Man vien apie tai pagalvojus pradeda eiti šiurpuliukai“, – kalbėjo Gediminas.

Pink pasakė, kad ši panaši į Pink

Gediminas Pavlovičius
Lietuvis pagal kontraktus dirba įvairiuose cirkuose ir teatruose. Šiuo metu Australijoje jis gastroliuoja su trupe „Le Noir“. Anksčiau Gediminas dirbo garsiajame „Cirque de Soleil“, kas laikoma cirko artistų karjeros viršūne.

Gediminas apgailestauja, kad net ir „Cirque de Soleil“ cirko lieka vis mažiau – daugiau vietos užima šokiai ir dainos. Pašnekovo teigimu, „Le Noir“ pasirodyme geriausi numeriai sudėti į vieną šou, dauguma artistų yra dirbę „Cirque de Soleil“.

Triukus tenka atlikti ir privačiuose renginiuose – štai neseniai lietuvis pasirodė „Samsung“ telefono pristatyme. Jam pasirodyti tenka ir Holivudo vakarėliuose.

Šiuo metu Gediminas gyvena Las Vegase. Dar visai neseniai jis norėjo persikelti į Havajus – gyventi toliau žmonių, šalia vandenyno. Tačiau jį Las Vegase sulaikė meilė: čia liko dėl iš Europos kilusios, anksčiau Aliaskoje gyvenusios merginos.

Las Vegase Gediminui tenka susitikti su Holivudo žvaigždėmis, pavyzdžiui, Joey iš grupės NSYNC. „Šalia gyvena Carey Hartas, profesionalus motociklininkas, pirmas ant motociklo padaręs mirties kilpą. Jo žmona – dainininkė Pink. Aš pas jį užėjau, mes sėdėjome, juokavome, paskui žiūriu į ją ir sakau: „Tu atrodai kaip dainininkė Pink“. Ji atsakė ir esanti ta dainininkė“, – juokiasi Gediminas.

Į svečius jį taip pat kviečia „Formulė-1“ žvaigždė Markas Weberis. Kartais pasilinksminti Gediminas eina su Justinu Timberlake'u. Visi žino, kad Gediminas lietuvis, bet dažniausiai jiems cirko ekvilibristas pristato Geddy: taip užsieniečiams patogiau.

Mama rengia J. Timberlake'ą ir B. Mars

Gediminas Pavlovičius su tėvais ir drauge
Gedimino tėvai iš cirko pasitraukė sulaukę 50-ties: nusprendė baigti, kol visi triukai pavykdavo ir kol nebuvo bėdų su sveikata. Pašnekovas pastebi, kad cirkas ilgiau išlaiko žmones jaunus. Pašnekovas norėtų cirke sulaukti tėvų amžiaus.

Jo tėvai ir dabar gyvena Las Vegase. Tėvas tebedirba su cirku – stato scenas ir reguliuoja šviesas. Tuo metu mama pasuko į dizainą: taiso žvaigždžių kostiumus. Jos klientai – J. Timberlake'as, „Aerosmith“, Bruno Mars...

Tėvai priėmė Amerikos pilietybę, tuo metu Gediminas tebeturi Lietuvos. Tėvų namuose šeima kalba tik lietuviškai – tai padeda nepamiršti gimtosios kalbos. Lietuvoje Gediminas lankėsi prieš kokius 7 metus. Kol turi darbų ir kontraktų, čia jis grįžti neplanuoja, tačiau merginai Lietuvą būtinai parodys.

Lietuvoje Gediminui gastroliuoti neteko. Beje, jo tėvai – geri draugai su muzikantais Irena Starošaite ir Žilvinu Žvaguliu. Pasirodo, I. Starošaitės mama buvo Gedimino mamos trenerė cirke.

„Žinau, kad gerai atlieku savo darbą, todėl mane samdo ir lieka patenkinti. Sėkmės paslaptis – sunkus darbas. Didžiuojuosi tuo, kad esu vienas lietuvių – esame maža šalis, bet stiprūs žmonės, galime daug ką parodyti“, – kalbėjo Gediminas, spėjęs aplankyti beveik visą pasaulį. Gediminas savo amato jau moko į cirką pasukusius vaikus.