Ši neįtikėtina sėkmė 31-erių metų lietuvį aplankė vieną rugsėjo sekmadienį, kai sumanęs pasivaikščioti su draugais ir mergina jis pasuko kitu nei įprasta miško keliu.

„Pamačiau po medžiu kažką kyšant. Pabandžiau jį ištraukti, bet butelis tvirtai laikėsi žemėje. Butelis buvo prigrūstas tvirtai susuktų banknotų, bet iš karto nesupratau, kad tai – pinigai. Turėjome sudaužyti butelį, kad ištrauktume tai, kas buvo viduje, ir tuomet supratome, kas jame yra“, – pasakojo lietuvis.

Pieno butelis buvo užkimštas kamščiu, o banknotai susukti į aštuonis ryšulėlius. Butelis veikiausiai buvo įkištas į žemę kamščiu žemyn, kad į jo vidų nepatektų vanduo, nes banknotai buvo švarūs ir sausi.

Grįžęs namo, D. Samaitis pradėjo ieškoti, kas norėtų nupirkti banknotus.

Vienas prekeivis monetomis iš lietuvio nupirko 78 banknotus, o dar septynis D. Samaitis pasiliko sau.

Jis neatskleidžia, už kiek pardavė rastus banknotus, tačiau pažymi, kad už dalį gautų pinigų jis sau ir draugams nupirko kelionę į Gran Kanariją. Likusius pinigus jis pasiliko būstui įsigyti.

Paklaustas, ką mano apie rastą lobį, D. Samaitis kurį laiką galvoja.
„Tai tikrai ne kasdienis įvykis. Tai tarsi laimėti loteriją nepirkus loterijos bilieto“, – šypsosi jis.

Paklaustas, ką mano apie rastą lobį, D. Samaitis kurį laiką galvoja.
„Tai tikrai ne kasdienis įvykis. Tai tarsi laimėti loteriją nepirkus loterijos bilieto“, – šypsosi jis.

Nors pardavęs lobį lietuvis neblogai uždirbo, jis nemano, kad šis įvykis kažkaip pakeitė jo gyvenimą.

Paklaustas, ar galvojo apie tai, kam priklausė šis lobis, D. Samaitis atsakė: „Daug apie tai galvojau. Labiausiai mane domina klausimas, kodėl pinigus užkasęs žmogus negrįžo jų pasiimti. Galbūt šie pinigai buvo gauti neteisėtu keliu? Tai lieka paslaptis“.

Tokios istorijos dar nebuvo

Didžiąją dalį banknotų iš D. Samaičio nupirko kolekcininkas ir prekeivis monetomis Karlas Soethre iš įmonės „Skanfil“. Jis teigia, kad per visą savo gyvenimą dar nebuvo girdėjęs tokios istorijos.

„Šie banknotai kolekcininkams yra gana įprasti, tačiau su jais susijusi istorija yra ypatinga. Per visą savo patirtį šioje sferoje dar nebuvau girdėjęs nieko panašaus“, – teigė K. Soetre.

Jis su džiaugsmu parodo 1949 metų pinigus – iš viso 78 banknotus po 1 tūkst. kronų. Dauguma jų yra geros būklės ir jis ketina juos parduoti po 4500 ir 8000 centų už vienetą.

Taigi bendra jų vertė galėtų būti atitinkamai 350 tūkst. ar 624 tūkst. kronų.

„Paprastai per metus parduodu nuo penkių iki dešimties tokių banknotų, taigi galiu užtrukti kelis metus, kol juos visus parduosiu. Tačiau jų atradimo istorija buvo tokia ypatinga, kad negalėjau jos praleisti“, – juokėsi jis.

Prieš nupirkdamas šiuos banknotus K. Soetre konsultavosi su keliais teisininkais, kurie patikino, kad juos įsigydamas jis nepadarys nieko neteisėta.

Paklaustas, ar šiepinigai yra tikri, jis atsakė: „Nėra nieko, kas verstų mane tuo abejoti. Visi banknotai turi vandens ženklus ir yra autentiški. Šiame versle praleidęs 22 metus, aš žinau, ką kalbu“.
Manoma, kad pinigai butelyje išgulėjo 65 metus.