„Dabar yra įstatymuose nustatyta taisyklė, kad jeigu tu nemokėjai mokesčio, Mokesčių inspekcija ir „Sodra“ gali pradėti išieškojimo procedūras. Nežinau, kodėl tas nedaroma. Jie sako, kad (pažeidėjas) nepagautas. Bet gi yra momentas, kai tu ateini, apsidraudi ir save legalizuoji, tada iškart tampi matomas ir pasidaro aišku, kada turėjai draustis, ir ieškojimo procesas turi prasidėti“, - sakė V. P. Andriukaitis žurnalistams po opozicinės Seimo Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų partijos frakcijos posėdžio, kuriame buvo svarstomas kitų metų sveikatos draudimas.

Ministras, remdamasis Konstitucinio Teismo išaiškinimu, akcentavo, kad sveikatos draudimas yra konstitucinė piliečio pareiga.

„Šiuo atveju negalima jam neteikti medicininių paslaugų, negalima jo negydyti, tačiau tai nereiškia, kad negalima iš jo išieškoti to, ko jis nesumokėjo pabėgęs nuo draudimo. Konstitucinis Teismas pasakė, kad sveikatos draudimas yra privalomas, jis yra konstitucinė pasą turinčio žmogaus pareiga. Jei pažeidėjas užsiregistravo poliklinikoje, ir matoma, kad jis buvo pabėgęs, jam turi būti ant stalo dedamas išieškojimas“, - sakė V. P. Andriukaitis.